I begynnelsen var ordet (RJ:s årsbox 2021. Orden) (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Serie
RJ s årsbok (del 2021)
Antal sidor
44
Utgivningsdatum
2021-04-16
Förlag
Makadam förlag
Medarbetare
Laserna, Johan (form)
Dimensioner
170 x 118 x 4 mm
Vikt
71 g
SAB
Oabba
ISBN
9789170613593

I begynnelsen var ordet (RJ:s årsbox 2021. Orden)

Häftad,  Svenska, 2021-04-16
29
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Hur befolkade människan jorden? Vi bär på ett gemensamt minne av det. Dels genom våra gener, dels genom det språk vi talar. Genom att kombinera språkforskning, arkeologi och genteknik kan forskare se nya mönster och kartlägga hur och när förändringar i vår livsföring skett. Språket är en nyckel till vår äldsta historia. Riksbankens Jubileumsfonds årsbox 2021 består av sex häften som ägnas åt orden och språket. I detta andra häfte skriver språkvetaren Jenny Larsson om språkens ursprung, som i sin tur handlar om människans ursprung. Att arbeta med förhistorisk kultur- och språkutveckling kan liknas vid en skattjakt. I ord och uttryck finns ledtrådar som kan kombineras med arkeologiska fynd och modern genforskning och ge svar på frågor om vilka vi är och var språket kommer ifrån.

Jenny Larsson är professor i baltiska språk vid Stockholms universitet och leder det tvärvetenskapliga programmet LAMP Languages and Myths of Prehistory , finansierat av Riksbankens Jubileumsfond. I sin forskning fokuserar hon på språkens historia. Genom att kombinera språkvetenskap, religionshistoria och arkeologi med naturvetenskaplig forskning kring förhistorisk migration (aDNA) undersöker hon de indoeuropeiska språkens ursprung och spridning. Hon har bland annat skrivit en bok om fornpreussiska, undervisat i gotiska och forskat om det språk som profeten Zarathustra talade.

Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond (RJ) publicerar sedan 2008 en årsbok. Ambitionen med årsböckerna är att ge en bild av kvaliteten och bredden i dagens forskning inom humaniora och samhällsvetenskap. Varje bok behandlar ett övergripande tema med utgångspunkt i den forskning stiftelsen stödjer. År 2021 består årsboken av sex häften, essäer på temat Orden, som tillsammans utgör en årsbox. I begynnelsen var ordet är andra häftet i boxen.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. I begynnelsen var ordet (RJ:s årsbox 2021. Orden)
  2. +
  3. Vägmärken

De som köpt den här boken har ofta också köpt Vägmärken av Dag Hammarskjöld (storpocket).

Köp båda 2 för 178 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Jenny Larsson