Osynliga band : folktro som medel för social kritik i Victoria Benedictssons, Anne Charlotte Lefflers och Selma Lagerlöfs författarskap (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
285
Utgivningsdatum
2021-08-20
Förlag
Makadam förlag
Dimensioner
205 x 160 x 23 mm
Vikt
599 g
SAB
Gcz Benedictsson, Victoria,Gcz Leffler, Anne Charlotte,Gcz Lagerlöf, Selma
ISBN
9789170613654

Osynliga band : folktro som medel för social kritik i Victoria Benedictssons, Anne Charlotte Lefflers och Selma Lagerlöfs författarskap

Häftad,  Svenska, 2021-08-20
229
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Victoria Benedictsson, Anne Charlotte Leffler och Selma Lagerlöf anses som några av våra största författare. Ändå har deras verk och status ständigt ifrågasatts. Hur kunde en kvinnlig författare göra sin röst hörd i slutet av 1800-talet när hon inte fick verka i det offentliga rummet? Några av de kvinnliga författarna ifrågasatte det gamla samhället i hopp om en bättre framtid.

I Osynliga band visar Maria Hansson hur Benedictsson, Leffler och Lagerlöf använde folktron som en mask bakom vilken de kunde formulera sin samhällskritik. De såg folktron både som ett erkännande av en gemensam kultur och som ett vapen i kampen för nya idéer om ett jämställt samhälle. Därmed kringgick de också kritik, eftersom fantastiska inslag ur nordisk folktro var kompatibla med kritikernas föreställningar om en kvinnlig estetik.

Maria Hansson är svensk lektor och forskare i litteraturvetenskap på skandinavistikinstitutionen vid Sorbonne i Paris. Hon undervisar dessutom i svenska vid Svenska institutet i Paris. Hon disputerade 2019 och har medverkat i en rad franska antologier med studier om det fantastiska ur ett genus vetenskapligt och samhällskritiskt perspektiv. Osynliga band är en omarbetning av hennes franska doktorsavhandling.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Osynliga band : folktro som medel för social kritik i Victoria Benedictssons, Anne Charlotte Lefflers och Selma Lagerlöfs författarskap
  2. +
  3. Drakspår : på jakt efter världens mest kända reptil

De som köpt den här boken har ofta också köpt Drakspår : på jakt efter världens mest kända re... av Bo Eriksson (inbunden).

Köp båda 2 för 478 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Maria Hansson

  • Räven och Majan

    Maria Hansson

    Räven var en katt, men han var inte vilken vanlig katt som helst. Nej, han var en katt som också var en räv! När han var inne så var han en katt, men när han gick ut så var han mer en räv än en katt. Räven lever ett härligt kattliv, men en dag när...