Embryologiska rum : Tornbladinstitutets samling av foster från människor och djur (inbunden)
Format
Inbunden (Halvfranskt)
Språk
Svenska
Antal sidor
336
Utgivningsdatum
2022-12-09
Förlag
Makadam förlag
Medarbetare
Thomas Nilsson, Malin (form) / Thomas Nilsson, Malin (foto)
Dimensioner
290 x 252 x 34 mm
Vikt
1848 g
SAB
V:k
ISBN
9789170613784
Embryologiska rum : Tornbladinstitutets samling av foster från människor och djur (inbunden)

Embryologiska rum : Tornbladinstitutets samling av foster från människor och djur

Inbunden,  Svenska, 2022-12-09
529
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Tornbladinstitutet, internationellt uppmärksammat vid invigningen 1934 men numera ett anonymt tegelhus i Lund, öppnar dörren till en bortkastad historia.

I källarrummen förvarades länge hundratals döda foster från människor och djur konserverade på burk eller skivade i mikroskopiska snitt. Hur kom samlingen till och vilka var de kvinnor som bidrog med foster till embryologernas forskning? Vad finns kvar av "preparaten" i dag? Hur förvaltas den här sortens medicinsk-historiska material?

Embrylogiska rum är både en fotokonstnärlig dokumentation av en unik miljö och en idéhistorisk analys av en epok med en syn på kroppar och biologi som nu känns mycket avlägsen.

Malin Thomas Nilsson är konstnär, fotograf och formgivare med Malmö som bas, utbildad vid Konsthögskolan i Malmö och Valand i Göteborg. Genom fotografi och broderi har hon i flera konstnärliga projekt utforskat hur människokroppen framställts inom medicinen.

Solveig Jülich är professor i idé- och lärdomshistoria vid Uppsala universitet. Hon var en av redaktörerna för den stora historiken om Kungl. Vetenskapsakademien, Kunskap i rörelse, som utkom på Makadam 2018.

Ur Alexandra Borgs recension i SvD 5 februari 2023: "Boken, en tung foliant, är exceptionell, en särdeles lyckad sam produktion där foto grafen Malin Thomas Nilsson och idéhistorikern Solveig Jülich tillsammans gräver fram och dokumenterar i text så väl som i bild ett kulturarv i förskingringen. [...] Arbetet med boken har pågått i nära ett decennium. Det märks, på flera sätt. Framför allt i den gedigna grund forskningen, i den omfattande, välskrivna essän samt i fram ställningens smarta disposition och finurliga detaljer."
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Embryologiska rum : Tornbladinstitutets samling av foster från människor och djur
  2. +
  3. Statsministermordet

De som köpt den här boken har ofta också köpt Statsministermordet av Hans-Gunnar Axberger (inbunden).

Köp båda 2 för 628 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna