Humanister i offentligheten : kunskapens aktörer och arenor under efterkrigstiden (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Serie
Kriterium
Antal sidor
464
Utgivningsdatum
2022-05-20
Förlag
Makadam förlag
Dimensioner
220 x 166 x 36 mm
Vikt
1420 g
SAB
Bfah,Ev-c:k
ISBN
9789170613791
Humanister i offentligheten : kunskapens aktörer och arenor under efterkrigstiden (häftad)

Humanister i offentligheten : kunskapens aktörer och arenor under efterkrigstiden

Häftad,  Svenska, 2022-05-20
277
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Det finns en tydlig berättelse om hur humaniora marginaliserades i efterkrigstidens Sverige: i ingenjörernas, teknokraternas och samhällsvetarnas land fanns det inget utrymme för bildning, filosofi och historia. Denna bok utmanar en sådan föreställning och visar hur påtagligt närvarande humaniora var i tidens offentlighet. Genom ett kunskapshistoriskt perspektiv och internationella jämförelser åskådliggör författarna hur humanister befann sig mitt i välfärdssamhällets kultur och politik, medier och bokmarknad, idédebatt och utbildningsväsende.

I centrum för boken står 1960- och 1970-talens offentlighet. I en första del diskuteras den avgörande roll som humanister spelade i den unga televisionens folkbildningsprogram liksom i tidens populärvetenskapliga pocketbokutgivning och på dagstidningarnas essäsidor. I en andra del riktas uppmärksamheten mot humanioras plats i den kristna kultursfären, arbetarrörelsens folk bildningsarbete och den nya vänsterns bokcaféer. Vi får möta kulturpersonligheter som Per I. Gedin, Gunnel Vallquist och Jan-Öjvind Swahn, men även tv-producenter, studiecirkelarrangörer, översättare av radikal facklitteratur och många andra. Alla bidrog de till att sätta humanistisk kunskap i rörelse under efterkrigsdecennierna.

Johan Östling är historiker, Wallenberg Academy Fellow och föreståndare för Centrum för kunskaps historia (LUCK), Lunds universitet. Anton Jansson är docent i idé- och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet samt forskare vid Centrum för kunskapshistoria i Lund. Ragni Svensson Stringberg är fil.dr i bokhistoria och verksam vid Centrum för kunskapshistoria i Lund.

Som en uppföljare till denna bok publiceras 2023 antologin Humaniora i välfärdssamhället, redigerad av Johan Östling, Anton Jansson och Ragni Svensson Stringberg.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Humanister i offentligheten : kunskapens aktörer och arenor under efterkrigstiden
  2. +
  3. Humaniora i välfärdssamhället : kunskapshistorier om efterkrigstiden

De som köpt den här boken har ofta också köpt Humaniora i välfärdssamhället : kunskapshistori... av Johan Östling, Anton Jansson, Ragni Svensson Stringberg (häftad).

Köp båda 2 för 527 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna