Kunskapstraditioner och yrkeskunnande : kvinnors yrkesutbildning i historisk belysning (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
237
Utgivningsdatum
2022-08-31
Förlag
Makadam förlag
Dimensioner
240 x 160 x 20 mm
Vikt
586 g
SAB
Ohja,Kc
ISBN
9789170613890

Kunskapstraditioner och yrkeskunnande : kvinnors yrkesutbildning i historisk belysning

(1 röst)
Häftad,  Svenska, 2022-08-31
219
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
En vanlig föreställning om kvinnors yrkesutbildning i Sverige är att den instiftades under 1970-talet, då den sociala sektorn med vård och barnomsorg byggdes ut i stor skala och yrkesutbildningen integrerades i gymnasieskolan. De utbildningar som numera utgör en del av högre utbildning har uppmärksammats i forskningen, medan den grundläggande yrkesutbildning för kvinnor som växte fram under 1800-talets senare hälft i huvudsak är osynlig. Detta kan åtminstone delvis förklaras med att dessa utbildningar inte erkänts som yrkesutbildningar. Redan på 1860-talet grundades hushållsskolor i de nordiska länderna och blev snabbt etablerade. Hushållsskolorna erbjöd specialiseringar till flera yrken och kom därmed att fungera som ett slags paraply för utbildning till olika yrkesområden. De husliga utbildningarna har således haft en avgörande betydelse för kvinnors yrkesutbildning i Sverige.

I denna bok beskrivs kvinnliga yrkesutbildningar inom områdena hushåll, textil, omvårdnad och estetik. De flesta av de nio artiklarna berör förhållanden i Sverige, men även nordiska utblickar förekommer. Varje artikel bidrar med en historisk skildring av antingen en utbildning eller ett utbildningsområde från olika tidsperioder. Några artiklar fokuserar på yrkeskunnande och yrkeslärande, medan andra betonar mer övergripande strukturella aspekter på utbildning för kvinnor. Sammantaget ger antologin en bred bild av de kunskapstraditioner och yrkesutbildningar som format kvinnors yrkeskunnande.

Medverkande författare: Åsa Broberg, Eva Eliasson, Camilla Gåfvels, Annelie Holmberg, Marléne Johansson, Eva Klope, Viveca Lindberg, Fay Lundh Nilsson, Kajsa Ohrlander, Kirsi Salomaa, Gun-Britt Wärvik.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Kunskapstraditioner och yrkeskunnande : kvinnors yrkesutbildning i historisk belysning
  2. +
  3. AI & makten över besluten

De som köpt den här boken har ofta också köpt AI & makten över besluten (häftad).

Köp båda 2 för 468 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna