Villaliv i Ekebäck : om generationsskiften och gentrifiering (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
123
Utgivningsdatum
2022-08-19
Förlag
Makadam förlag
Dimensioner
228 x 174 x 11 mm
Vikt
333 g
SAB
Ic
ISBN
9789170613906
Villaliv i Ekebäck : om generationsskiften och gentrifiering (häftad)

Villaliv i Ekebäck : om generationsskiften och gentrifiering

Häftad,  Svenska, 2022-08-19
119
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Att förverkliga husdrömmar via köp av gamla villor har blivit allt trendigare i Sverige under 2000-talet. Ekebäck i Göteborg är exempel på ett populärt villaområde med hundraårig historia. I Villaliv i Ekebäck berättar nya villaägare om sina renoveringar och inredningsideal. Vad visste de om stadsdelen innan de flyttade dit? Varför ville de bo där?

Generationsskiftena är tydliga markörer för förändringar över tid. Nybyggarhushåll med knappa levnadsvillkor under tidigt 1900-tal följdes av 1960-talets unga konstnärer och vänstersympatisörer som hade låga anspråk på komfort och värnade om den småskaliga miljön. Bland dagens villaägare gäller intresse för återbruk och hållbar livsstil.

Numera är det uppenbart att Ekebäck i likhet med många andra gamla arbetarklassområden runt om i Sverige genomgått en gentrifieringsprocess. Andra undersökningar inom detta fält rör områden med flerfamiljshus, men etnologiprofessor Kerstin Gunnemarks studie av Ekebäck är unik då den uppmärksammar en villastadsdels omvandling under en hundraårsperiod.

Kerstin Gunnemark är professor emerita i etnologi vid Göteborgs universitet. I hennes forskningsprofil ingår stadsliv, minnen och kulturarv med belysning av människors reflekterande kring sina minnesbilder och självbiografiska berättande. Hon har även intresserat sig för berättelser om sommarhus som bevarats och omgestaltats i förhållande till det imaginära kulturarvets betydelse och varit redaktör för antologin Sommarliv. Minnen, drömmar och materialitet (2016).
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Villaliv i Ekebäck : om generationsskiften och gentrifiering
 2. +
 3. Paul McCartney: Texterna. Ett självporträtt : Mitt liv i 154 sånger

De som köpt den här boken har ofta också köpt Paul McCartney: Texterna. Ett självporträtt : M... av Paul McCartney (inbunden).

Köp båda 2 för 468 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Kerstin Gunnemark

 • Ung på 50-talet : om förälskelser, mode och boende i en brytningstid

  Kerstin Gunnemark

  1950-talet var en tid då alla ännu inte hade fått del av välfärden och det moderna livet. Denna brytningstid mellan gammalt och nytt diskuterar etnologen Kerstin Gunnemark. Hon grundar sina resonemang på många livfulla berättelser av pensionärer, ...

 • Sommarliv : minnen, drömmar och materialitet

  Asta Burvall, Christine Fredriksen, Mattias Frihammar, Kerstin Gunnemark, Silke Göttsch-Elten

  Sommarhus, campingplatser och småbåtshamnar - alla fylls de av liv och aktiviteter under den korta nordiska sommarsäsongen, trots det opålitliga vädret. Varför väljer miljontals nordbor och tyskar att återkomma till samma platser i Norden, år efte...