Vetenskap och affärer : ekonomutbildningens akademisering speglad i Handelshögskolans bana genom 1900-talets första hälft (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
210
Utgivningsdatum
2023-02-21
Förlag
Makadam förlag
Dimensioner
225 x 153 x 17 mm
Vikt
460 g
SAB
Bf
ISBN
9789170613944

Vetenskap och affärer : ekonomutbildningens akademisering speglad i Handelshögskolans bana genom 1900-talets första hälft

(1 röst)
Häftad,  Svenska, 2023-02-21
168
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Handelshögskolan i Stockholm bildades 1909, med uppgift "att genom vetenskaplig undervisning och forskning befrämja affärsverksamhetens höjande inom landet". Varför blev det vid denna tid angeläget med en högre utbildning i ekonomi och hur tänktes den upphöja affärslivet? För vilka var det viktigt att undervisningen var vetenskaplig -- för praktikens affärsmän, för Handelshögskolans lärare, för den framväxande kåren av ekonomer? Vad betydde forskningen och drömmen om en egen doktorsgrad för den unga institution som sökte sin plats i landets utbildningssystem?

I denna bok utreder idéhistorikern Henrik Björck relationen mellan vetenskap och affärer i den moderna ekonomutbildningens uppkomst och utbredning. Ett centralt tema i framställningen är hur det nya högskoleämnet handelsteknik, med fokus på vissa praktikaliteter i affärslivet, omvandlades till en företagsekonomi med forskning på agendan.

Henrik Björck är professor i idé- och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet. I sin forskning har han behandlat en rad olika fenomen och teman, från Kungl. Vetenskapsakademien till badfrågans kulturhistoria.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Vetenskap och affärer : ekonomutbildningens akademisering speglad i Handelshögskolans bana genom 1900-talets första hälft
 2. +
 3. Handbok för högkänsliga : omfamna din styrka, sårbarhet och orkidébarnet inom dig

De som köpt den här boken har ofta också köpt Handbok för högkänsliga : omfamna din styrka, s... av Åsa Vikman (inbunden).

Köp båda 2 för 397 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Henrik Björck

 • Humanimalt : oss djur emellan i medicin och samhälle

  Lars-Erik Appelgren, Henrik Björck, Elin Björk, Motzi Eklöf, Marianne Elvander

  Humanmedicin möter djurmedicin i en rad högaktuella historiska fallstudier. Forskare skriver kort och spännande - både roande och oroande - om epidemier, vaccination och dissektion, om mat, medicin och bot ur historiskt och nutida perspektiv. De s...

 • Allt som tänkas kan : 29 ingångar till vetenskapens villkor

  Li Bennich-Björkman, Henrik Björck, David Dunér, Lotten Gustafsson Reinius, Lena Johannesson

  I årsboken 2010 skärskådas vetenskapens villkor, från reflekterade vetenskapshistoria till framåtblickande forskningspolitik, från tangentbordspolitik till universitetsrevolutioner.