Humaniora i välfärdssamhället : kunskapshistorier om efterkrigstiden (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Serie
Kriterium (del 49)
Antal sidor
387
Utgivningsdatum
2023-08-30
Förlag
Makadam förlag
Dimensioner
220 x 165 x 29 mm
Vikt
884 g
SAB
Bfah
ISBN
9789170614019

Humaniora i välfärdssamhället : kunskapshistorier om efterkrigstiden

Häftad,  Svenska, 2023-08-30
250
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Humaniora genomgick en djupgående förändring under efterkrigstiden, både som vetenskapsfält och kulturell företeelse. Av många kom humanistiska studier gradvis att uppfattas som en överflödig lyxföreteelse och klassisk bildning tappade mark i utbildningssystemet. Naturvetenskap, medicin och samhällsvetenskap hade avgjort lättare att motivera sin existens i folkhemmets Sverige. Men även om humaniora kan sägas ha varit på defensiven, så är detta långtifrån hela bilden. Denna antologi visar tvärtom att det humanistiska kunskapsområdet gjorde sig starkt gällande i efterkrigstidens välfärdssamhälle.

Humaniora i välfärdssamhället innehåller texter om brott och straff, skola och pedagogik, kristendom och sekularisering, invandring och tvåspråkighet, kulturarv och stadsförnyelse, miljödebatt och ekologi, försvar och propaganda, press och bokmarknad, folkhemmets samhällsvisioner och reformpolitik. Tillsammans visar de hur humanister och humanistisk kunskap i allra högsta grad var verksamma i och påverkade Sverige från 1940-talet till 1980-talet. Boken knyter an till de internationella forskningsfälten kunskapshistoria och humanioras historia och innehåller bidrag av ett tjugotal svenska forskare från ett antal olika discipliner och lärosäten. Sammantaget ger den inte bara en mångskiftande bild av humanioras utveckling och status utan också ett nytt intressant perspektiv på den svenska efterkrigstiden.

Antologin är en uppföljning till Johan Östlings, Anton Janssons och Ragni Svensson Stringbergs monografi Humanister i offentligheten (2022) .

Redaktörer:

Johan Östling, professor i historia, föreståndare för Centrum för kunskapshistoria (LUCK) och Wallenberg Academy Fellow, Lunds universitet, Anton Jansson, docent i idé- och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet samt forskare vid Centrum för kunskapshistoria (LUCK), Lunds universitet, och Ragni Svensson Stringberg, lektor i förlagskunskap och historia vid Stockholms universitet samt forskare vid Centrum för kunskapshistoria (LUCK), Lunds universitet.

Övriga medverkande:

Peter Bennesved

Ingrid Berg

Fredrik Bertilsson

Anders Burman

Marie Cronqvist

Erik Erlanson

Karl Haikola

Isak Hammar

Peter Henning

Joakim Landahl

David Larsson Heidenblad

Linnéa Lindsköld

Anders Pedersson

Ann Steiner

Hampus Östh Gustafsson
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Humaniora i välfärdssamhället : kunskapshistorier om efterkrigstiden
  2. +
  3. Humanister i offentligheten : kunskapens aktörer och arenor under efterkrigstiden

De som köpt den här boken har ofta också köpt Humanister i offentligheten : kunskapens aktöre... av Johan Östling, Anton Jansson, Ragni Svensson Stringberg (häftad).

Köp båda 2 för 527 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna