Hänförande hus : hemmet i 1900-talets flicklitteratur (kartonnage)
Format
Kartonnage
Språk
Svenska
Serie
Skrifter utgivna av Svenska barnboksinstitutet (del 163)
Antal sidor
379
Utgivningsdatum
2022-12-15
Förlag
Makadam förlag
Dimensioner
250 x 180 x 30 mm
Vikt
1170 g
SAB
G.092
ISBN
9789170614156

Hänförande hus : hemmet i 1900-talets flicklitteratur

Kartonnage,  Svenska, 2022-12-15
311
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Vad betyder hemmet?

Inom feminismen betraktas hemmet ofta som instängt och hindrande -- en tvångströja för kvinnan. Och rent allmänt finns en etablerad syn på hemmet som en omgärdad och stillastående motpol till det brusande livet ute i världen.

Men stämmer dessa föreställningar? Mer kunskaper behövs om hur hemmet har fungerat, upplevts och beskrivits i olika tider och sammanhang. Här är skönlitteraturen ett givande forskningsfält.

Birgitta Theander har gjort en djupdykning i 1900-talets flickböcker och undersökt hur hemmet framstår här. Är det ett fängelse, en tillflykt, eller rentav ett äventyr? Själva husen, med alla sina detaljer som dörrar, hissar och tapeter, kan ge vinkar om hemmens innebörder.

Vi möter kända bostäder som Kulla-Gullas torp och Annes Grönkulla. Men här presenteras också många idag bortglömda flickhem väl värda en bekantskap. Som jämförelse undersöks dessutom hur hemmet framställs i pojkböcker från samma tid.

Hemmet bär på djupa betydelser, det visar inte minst flicklitteraturens många ruskiga, vackra, hemlighetsfulla, föränderliga, konfliktladdade, originella -- kort sagt hänförande hus.

Birgitta Theander är doktor i litteraturvetenskap och har tidigare publicerat Älskad och förnekad: Flickboken i Sverige 1945--65 och Till arbetet! Yrkesdrömmar och arbetsliv i flickboken 1920--65.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Hänförande hus : hemmet i 1900-talets flicklitteratur
 2. +
 3. Förgörelsen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Förgörelsen av Guillermo Del Toro, Chuck Hogan (pocket).

Köp båda 2 för 390 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Birgitta Theander

 • Älskad och förnekad - Flickboken i Sverige 1945-65

  Birgitta Theander

  "Flickböcker", vad är det egentligen? Numera en avfärdande benämning på vad som ofta hävdas vara en sämre sorts litteratur från förr, med trång horisont och förutsägbara intriger. Men fram till mitten av 1960-talet användes denna etikett på ett sj...

 • Till arbetet! Yrkesdrömmar och arbetsliv i flickboken 1920-65

  Birgitta Theander

  Vad gjorde de egentligen, hjältinnorna i forna tiders flickböcker? Satt de passivt och väntade på att bli gifta? Nej, de arbetade. Många skaffade sig ett yrke och försörjde sig själva. Litteraturvetaren Birgitta Theander har undersökt alla flickbö...