286 stycken ur barnteaterns oskrivna historia : Barnbiblioteket Sagas pjäser (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Serie
Sv barnboksinst skriftserie
Antal sidor
338
Utgivningsdatum
2023-05-30
Förlag
Makadam förlag
Dimensioner
225 x 150 x 26 mm
Vikt
708 g
SAB
Gc.02,Gc.092
ISBN
9789170614323

286 stycken ur barnteaterns oskrivna historia : Barnbiblioteket Sagas pjäser

Häftad,  Svenska, 2023-05-30
254
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Barnbiblioteket Saga har många läsare i kärt minne. De små böckerna med de röda ryggarna stod i många skolbibliotek, och flera av dem innehöll pjäser för skolavslutningar, julfester och inte minst för barns egna uppsättningar. Tomtar och troll, prinsessor och prinsar möter man i pjäserna, men också samtida ungdomar i förstadens villor. Underhållningen var viktig, men också en god moral. Mellan 1916 och 1948 utkom 23 volymer med samlingsnamnet "Barnteatern". Välkända författare såsom Elsa Beskow förekommer flitigt, liksom en stor mängd lärare som skriver just bara en enda pjäs för Saga.

Litteraturvetaren Martin Hellström har läst och beskrivit de 23 volymernas alla pjäser, och även studerat brev och lektörsomdömen från Svensk läraretidnings förlag, vars arkiv finns på Svenska barnboksinstitutet i Stockholm. Här återges för första gången en historia om en modern pedagogik som ställde barnens agerande och skapande i centrum, fram till att pjäserna vid mitten av seklet snarare fungerade som bekräftelser på en gammal tradition.

Berättelsen om de 286 pjäserna utgör en upptakt till ett större forskningsprojekt om Barnbiblioteket Saga, som Svenska barnboksinstitutet bedriver. I artiklar och monografier skildras hur Svensk läraretidnings förlag blev en av de viktigaste litteraturförmedlarna i Sverige, vilken litteratur de utgav och vad utgivningen säger om synen på barns läsning, utbildning och intressen vid 1900-talets början och framåt.

Martin Hellström är lektor i litteraturvetenskap vid Linnéuniversitetet, där han undervisar om barnböcker, boksamtal och litteraturförmedling. Hans senaste böcker är Bäst är det mänskliga. Samtal kring skönlitteratur med barn och ungdomar (2023) och Mariagripelikt. Maria Gripes barnböcker och tidiga ungdomsromaner tolkade genom barns litteratursamtal (2022). Tidigare har han skrivit om teater i boken Pippi på scen. Astrid Lindgren och teatern från 2015, och han arbetar ideellt som ledare för Vadstena unga teater. Hans texter kan också läsas i Dagens Nyheter, där han återkommande medverkar med krönikor och litteraturkritik.

Skrifter utgivna av Svenska barnboksinstitutet nr 165.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. 286 stycken ur barnteaterns oskrivna historia : Barnbiblioteket Sagas pjäser
  2. +
  3. "Främlingen" på scenen : kurdisk-svenska skådespelare gestaltar identitet

De som köpt den här boken har ofta också köpt "Främlingen" på scenen : kurdisk-svenska skådes... av Christina Svens (häftad).

Köp båda 2 för 463 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Martin Hellström