Frosseri : man måste väl få unna sig? (RJ 2023: Dödssynderna i vår tid) (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Serie
RJ s årsbok (del 2023)
Antal sidor
51
Utgivningsdatum
2023-04-18
Förlag
Makadam förlag
Medarbetare
Laserna, Johan (form)
Dimensioner
170 x 118 x 5 mm
Vikt
84 g
SAB
Qad
ISBN
9789170614361

Frosseri : man måste väl få unna sig? (RJ 2023: Dödssynderna i vår tid)

(1 röst)  |   Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2023-04-18
67
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss imorgon
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Det är inte svårt att se vår samtid och vår del av världen som allvarligt drabbade av frosseri. Det handlar inte bara om all mat vi äter (och slänger), utan kanske framför allt om västvärldens enorma konsumtion, där det tycks som om vi inte kan få nog av grejer. Sedd ur ett globalt perspektiv och med hänsyn tagen till den klimatkris som vi själva orsakat, är den västerländska konsumtionen av prylar inte bara att betrakta som problematisk, utan faktiskt som en dödssynd, som till slut kan komma att förgöra våra livsbetingelser på jorden. Trots utbredd kunskap om detta tycks det vara svårt att bryta gamla vanor. De allra flesta fortsätter precis som vanligt. Vad beror det på? Och vilka är det som trots allt ändrar sitt beteende?

Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond (RJ) publicerar årligen en samling texter på ett aktuellt tema. Ambitionen är att ge en bild av kvaliteten och bredden i dagens forskning inom humaniora och samhällsvetenskap. År 2023 bidrar sju forskare med essäer på temat Dödssynderna i vår tid, i form av häften som samlas i en box. Essäerna finns även som pdf-filer för fri nedladdning från RJ:s hemsida. I boxens andra häfte skriver retorikforskaren Maria Wolrath Söderberg om frosseri som konsumtion i klimatkrisens spår och om vad som driver dem som faktiskt ställer om, slutar flyga och konsumerar mindre.

Maria Wolrath Söderberg är docent i retorik på Södertörns högskola. I sin forskning intresserar hon sig för hur människor resonerar i målkonflikter. De senaste åren har hon fokuserat på vad som hindrar respektive befordrar klimatomställning och nu leder hon ett projekt som handlar om hur omställningsaktörer kan arbeta för minskad energianvändning. Wolrath Söderberg deltar flitigt med analyser i medier och samhällsdebatt och medverkar i forskarpodden "Klimatgap".
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Frosseri : man måste väl få unna sig? (RJ 2023: Dödssynderna i vår tid)
  2. +
  3. Skymning i Amerika : berättelser om ett annat USA

De som köpt den här boken har ofta också köpt Skymning i Amerika : berättelser om ett annat USA av Malin Ekman (pocket).

Köp båda 2 för 146 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Frosseri : man måste väl få unna sig? (RJ 2023: Dödssynderna i vår tid). Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Kul, inspirerande och kort
    Thomas Bjelkberg, 11 maj 2023

    Boken är lättläst, kul och väcker kloka tankar om klimatet och vår roll. Jag rekommenderar boken starkt till alla vuxna!

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Maria Wolrath Söderberg