Vrede : våld som mål och medel (RJ 2023: Dödssynderna i vår tid) (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Serie
RJ s årsbok (del 2023)
Antal sidor
41
Utgivningsdatum
2023-04-21
Förlag
Makadam förlag
Medarbetare
Laserna, Johan (form)
Dimensioner
170 x 120 x 5 mm
Vikt
70 g
SAB
Oepa
ISBN
9789170614415

Vrede : våld som mål och medel (RJ 2023: Dödssynderna i vår tid)

Häftad,  Svenska, 2023-04-21
67
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Lever vi i en arg tid, i ett argt land? Det höga antalet skjutningar med dödlig utgång tyder på det. Även om saken naturligtvis är mer komplicerad, är de våldsbejakande extremistiska miljöerna onekligen intressanta exempel på den kanske mest självklara av dödssynder, vreden. I dessa miljöer är vreden och aggressionen medel för att uppnå ett visst mål. Men dessutom verkar vreden -- såväl bland våldsbejakande islamister som inom vit makt-rörelsen -- ha förvandlats till ett självändamål, en dygd. Frågan är om det rent av är den aspekten som gör rörelserna attraktiva bland presumtiva medlemmar: de lockas av en miljö där vrede och våldsamhet hyllas. På så vis kanaliserar dessa grupperingar en vrede som majoritetssamhället fördömer men som likväl existerar.

Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond (RJ) publicerar årligen en samling texter på ett aktuellt tema. Ambitionen är att ge en bild av kvaliteten och bredden i dagens forskning inom humaniora och samhällsvetenskap. År 2023 bidrar sju forskare med essäer på temat Dödssynderna i vår tid, i form av häften som samlas i en box. Essäerna finns även som pdf-filer för fri nedladdning från RJ:s hemsida. I boxens sjunde häfte fokuserar sociologen Christopher Edling och historikern Jenny Björkman på vredens funktion i dagens samhälle.

Christofer Edling är professor i sociologi och dekan för den samhällsvetenskapliga fakulteten vid Lunds universitet. Edling är knuten till Institutet för framtidsstudier där han under flera år lett ett forskningsprojekt om våldsbejakande organisering och antisociala karriärer. Han är bland annat medredaktör till Sociologi genom litteratur (2015) och Ett delat samhälle: Makt, intersektionalitet och social skiktning (3 uppl. 2022). Jenny Björkman är docent i historia och samverkansdirektör på Riksbankens Jubileumsfond. Hon har framför allt forskat om modern politisk historia i Sverige. Sedan 2011 är hon redaktör för RJ:s årsböcker.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Vrede : våld som mål och medel (RJ 2023: Dödssynderna i vår tid)
  2. +
  3. Lättja : det avslöjande avfallet (RJ 2023: Dödssynderna i vår tid)

De som köpt den här boken har ofta också köpt Lättja : det avslöjande avfallet (RJ 2023: Döds... av Lynn Åkesson (häftad).

Köp båda 2 för 134 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna