Ack om du vore här : 1800-talets folkliga brevkultur (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
227
Utgivningsdatum
2008-03-01
Upplaga
1
Förlag
Nordiska Museets Förlag
Dimensioner
261 x 208 x 21 mm
Vikt
840 g
SAB
Ku-c.46,Mc
ISBN
9789171085214

Ack om du vore här : 1800-talets folkliga brevkultur

Inbunden,  Svenska, 2008-03-01
139
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Under 1800-talet lämnade människor allt oftare sina familjer och uppväxtmiljöer för att leva på annat håll. Emigration,urbanisering och växande utbildningsbehov avbröt invand samvaro och gemenskap. För de människor som var med om moderniseringens uppbrott blev brevet en möjlighet att upprätthålla kontakt. Med hjälp av bevarade brev får vi idag också en möjlighet att möta Christina, Johannes, Lars och många andra i deras samtal med dem de skilts från.

I "Ack om du vore här" står det folkliga brevskrivandet under 1800-talet i centrum. Boken handlar om så kallade vanliga och obemärkta människors brev till varanda, om privata brevväxlingar mellan fäder och fästmör, vänner och väninnor. Breven rör i första hand det "lilla" livet -det privata och vardagliga -men brevskrivandets inifrån- och underifrånperspektiv ger oss också svar på viktiga frågor kring sambanden mellan de "stora" samhällsförändringarna och enskilda människors vardag.

Britt Liljewall är fil.dr i historia och docent i agrarhistoria. Hennes forskning är sedan många år inriktad på det folkliga skrivande som växte fram under 1800-talet. Hon har tidigare skrivit om bondedagböcker och självbiografier. När hon nu närmat sig människors brevskrivande har breven fått tala på sina egna villkor. Brevskrivarna från förr har fått vara med och precisera de frågor som diskuteras.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Ack om du vore här : 1800-talets folkliga brevkultur
  2. +
  3. Spion och förrädare : Kalla krigets största spionhistoria

De som köpt den här boken har ofta också köpt Spion och förrädare : Kalla krigets största spi... av Ben Macintyre (pocket).

Köp båda 2 för 228 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »