Sune Jonsson : livstycken (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2014-01-28
Upplaga
1
Förlag
Max Ström
Medarbetare
Leo, Patric (form) / Jonsson, Sune (foto)
Dimensioner
307 x 250 x 33 mm
Vikt
2105 g
SAB
Inz Jonsson, Sune
ISBN
9789171262431
Sune Jonsson : livstycken (inbunden)

Sune Jonsson : livstycken

(35 röster)  |  Läs 13 recensioner
Inbunden Svenska, 2014-01-28

Slutsåld

Detta är den största retrospektiva boken över Sune Jonssons livsverk som någonsin har gjorts. Han räknas som en av Sveriges genom tiderna viktigaste dokumentärfotografer; de inträngande och stillsamma porträtten tar tag i var och en som ser dem. Hans bildvärld befolkas av människor som kan tyckas avlägsna, men de befinner sig bara några decennier bort. Bilderna är viktiga dokument men också tidlös poesi. Sune Jonsson (1930-2009) verkade under nästan hela sitt liv i Västerbottens län. Han tog som sin livsuppgift att dokumentera de jordbrukarliv som han såg försvinna då ett alltmer storskaligt och urbant samhälle ersatte det gamla odlingslandskapet. Monografin Livstycken spänner över större delen av Sune Jonssons verk, från debutboken Byn med det blå huset via Bilder från den stora flyttningen till Och tiden blir ett förunderligt ting. Texten är skriven av Val Williams, Professor of the History and Culture of Photography vid University of the Arts London och tidigare curator vid Hasselblad Center. Sune Jonssons egna texter ger ingångar till hans olika projekt. Boken, som även utkommer på engelska med titeln Life and Work, görs i samarbete med Sune Jonsson Centrum för dokumentärfotografi vid Västerbottens museum.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 13 recensioner av Sune Jonsson : livstycken. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. En svunnen tid
  T, 19 augusti 2015

  En annan verklighet. Vackra fotografier i en stor tjock bok som man kan ta fram då och då och bläddra i för att genast uppslukas av tidens gång. Människor som kommit och gått.

 2. Sune Jonsson: Livstycken
  Bokslukare, 29 december 2014

  En fantastiskt vacker bok!
  Lågmäld. Tiden står stilla. Fotografen förmedlar sin medkänsla med människorna till läsaren på ett intensivt sätt. Man sitter andlös inför bilderna.

 3. Min barndom
  Ulrika Rask, 27 maj 2014

  Jag är uppvuxen i det landskap som Sune Jonsson skildrar och det är som att komma hem igen - om än för att kort tag...

 4. Gripande Sverigeskildring
  Margaretha, 26 april 2014

  Jag blir alldeles varm inombords när jag läser denna bok. Jag förlorar mig långa stunder i enstaka bilder. Det är vemodigt, vackert och nära på samma gång. Så fantastiskt fint!

 5. Unikt Tidsdokument

  Jag började bläddra i boken "Livstycken" av Sune Jonsson. Boken hade jag nyss hämtat ut från posten. Jag började läsa sittandes utomhus i vårsolen på ett centralt kafé i Uppsala. Boken består av svartvita fotografier av mycket god kvalitet. Bilderna visar interiörer och landskap från Norrlands inland från i huvudsak 60-talet, då jag precis börjat realkolan. Ensliga gårdar med väderbitna brukare. Fattigdomen och den hårda kampen för tillvaron lyser ur bilderna, liksom gudstron. Gud blev fatti... Läs hela recensionen

 6. Sune Jonssons Livstycken
  Karl-Erik Johansson, 5 mars 2014

  En underbar bok med dessa fantastiska bilder av en svunnen (?) verklighet. En viktig del i vårt historiska arv som bara kan överföras genom bilder och berättelser. I detta fall ger bilderna också ordlösa berättelser.
  Rekommenderas.

 7. fantastiska foto
  Eivor Israelsson, 4 mars 2014

  Som jag förutsett fann jag fantastiska fotografier från en epok som nu tycks mer avlägsen än antalet år som förflutit - detta beror åtminstone delvis på det svart-vita uttrycket. Underbar bok för en utflyttad norrlänning född i slutet av fyrtiotalet!

 8. Stort urval av fotografier från landsbygden.
  Jonny Hylander, 27 februari 2014

  För de som är intresserade av Sune Jonssons arbete och hur Norrlands (och med några bilder från Finland hur dess) landsbygdsbefolkning hade det på i huvudsakligen 60-talet är denna bok ett mycket värdefullt dokument. Inga andra bilder från Sune Jonssons produktion finns med.

  Boken i sig själv är inbunden och har ett långt förord på sedvanligt pratigt "konstvetenskapligt" sätt. Kanske hade denna text vunnit på ett mer faktainnehåll och en social och ekonomisk beskrivning av Norrlands ... Läs hela recensionen

 9. Ovärderligt tidsdokument
  Bernt Lindfors, 23 februari 2014

  Fantastiska foton i kombination med tillhörande text. Klart ställningstagande av Sune Jonsson, varje foto har en inbyggd historia om utvecklingen av Sveriges landsbygd från 50-talet och framåt.

 10. En fantastisk bildskatt
  Steffe, 21 februari 2014

  En Samling av Sune Jonssons bilder och livsgärning, en folklivsskildring som kommer att stå sig i generationer. En fantastisk skildring av livet på "landsbygden" och dess människor med värme och insikt.

 11. Bra bilder men sämre tryck
  Göran Johansson, 18 februari 2014

  Jag har sett hans bilder på utställning tidigare och hade förväntat mig en toppenupplevelse. Tyvärr håller inte trycket, verkar slarvigt inskannat, den klass som fotografen har.

 12. Högkvalitativ dokumentärfotografi
  Stefan Örtenblad, 18 februari 2014

  Som gammal fotograf så var det en högtidsstund att sitta i länsfotöljen och gå igenom sida efter sida. För mig personligen så representerar Sune Jonsson det förnämsta inom dokumentärfotografin. Jag blir helt lyrisk inför hans bilder.

 13. Tidsdokument
  Sven Alvar Norlén, 18 februari 2014

  Ett fantastiskt finkänsligt och ömsint tidsdokument om den bakgrund, som så många av oss delar, oavsett var vi nu är bosatta.

Visa alla 13 recensioner

Fler böcker av författarna