Mångkulturalism (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
159
Utgivningsdatum
2002-01-01
Förlag
Bokförlaget Daidalos
Översättare
Ulrika Jakobsson
Originalspråk
Engelska
Medarbetare
Cohen, Joshua, al-Hibri, Azizah Y.
Dimensioner
190 x 140 x 10 mm
Vikt
210 g
SAB
Ohja,M
ISBN
9789171731654
Mångkulturalism (häftad)

Mångkulturalism

(2 röster)
Häftad Svenska, 2002-01-01
179
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
I denna debattbok reser den amerikanska statsvetaren och filosofen Susan Moller Okin en synnerligen aktuell fråga: hur bör demokratiska stater hantera konflikten mellan å ena sidan deras bekännelse till jämlikhet mellan könen och å andra sidan kraven på respekt och särskilda rättigheter från minoritetskulturer som inte internt erkänner denna jämlikhetsidé?
Moller Okin kritiserar skarpt mångkulturalismens företrädare för att bortse från könsdiskriminerande seder och skillnader i makt mellan könen i de minoritetskulturer som de kräver ska respekteras i sina särdrag. Hon ger principen om mäns och kvinnors lika värde och lika möjligheter att leva autonoma liv en obetingad förrang framför kulturella grupprättigheter.
Bland de femton svaren ryms många olika röster, allt-ifrån de som kritiserar Okin för att företräda en universalism blind för kulturella skillnader, till dem som delar hennes liberalfeministiska position men kritiserar henne för att inta ett sekulariserat perspektiv, blint för religionens betydelse i människors liv. Kritikerna får i sin tur ett svar från Okin.
Debatten klargör olika dimensioner av spänningsförhållandet mellan feminism och mångkulturalism och ger en god förståelse för argumenten på båda sidor.

Susan Moller Okin är professor i etik och statsvetenskap vid Stanford.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Mångkulturalism
  2. +
  3. Medier, genus och makt

De som köpt den här boken har ofta också köpt Medier, genus och makt av Gunilla Jarlbro (häftad).

Köp båda 2 för 525 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Susan Moller Okin

Övrig information

I denna debattbok reser den amerikanska statsvetaren och filosofen Susan Moller Okin en synnerligen aktuell fråga: hur bör demokratiska stater hantera konflikten mellan å ena sidan deras bekännelse till jämlikhet mellan könen och å andra sidan kraven på respekt och särskilda rättigheter från minoritetskulturer som inte internt erkänner denna jämlikhetsidé? Moller Okin kritiserar skarpt mångkulturalismens företrädare för att bortse från könsdiskriminerande seder och skillnader i makt mellan könen i de minoritetskulturer som de kräver ska respekteras i sina särdrag. Hon ger principen om mäns och kvinnors lika värde och lika möjligheter att leva autonoma liv en obetingad förrang framför kulturella grupprättigheter. Bland de femton svaren ryms många olika röster, allt-ifrån de som kritiserar Okin för att företräda en universalism blind för kulturella skillnader, till dem som delar hennes liberalfeministiska position men kritiserar henne för att inta ett sekulariserat perspektiv, blint för religionens betydelse i människors liv. Kritikerna får i sin tur ett svar från Okin. Debatten klargör olika dimensioner av spänningsförhållandet mellan feminism och mångkulturalism och ger en god förståelse för argumenten på båda sidor. Susan Moller Okin är professor i etik och statsvetenskap vid Stanford.