Inledning till estetiken (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
138
Utgivningsdatum
2005-12-01
Förlag
Bokförlaget Daidalos
Översättare
Sven-Olov Wallenstein
Originalspråk
Tyska
Originaltitel
Vorlesungen über die Ästhetik
Dimensioner
210 x 135 x 10 mm
Vikt
160 g
SAB
Df
ISBN
9789171732293
Inledning till estetiken (häftad)

Inledning till estetiken

Häftad Svenska, 2005-12-01
165
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Hegels Föreläsningar om estetiken utgör ett storslaget försök att tänk a samman filosofin, historien och konsten i en enda begreppslig arkite ktur. I en mening summeras och uttöms här den klassiska konstteorins a lla figurer, vilket därmed också innebär att Hegels föreläsningar defi nierar en fond mot vilken det moderna skulle komma att avteckna sig. D en uppgift som Hegel står inför är att tänka samman konst och historia , inte bara på ett empiriskt-sociologiskt eller stilhistoriskt sätt (ä ven om så gott som all senare konsthistorieskrivning med filosofiska a mbitioner, från Wölfflin till Riegl och Panofsky, står i stor om än of ta inte helt erkänd skuld till honom), utan framför allt att förstå ko nstens funktion inom historien som helhet " den roll som konsten spela r för »andens» utveckling, och inte minst för den »absoluta anden» och konstruktionen av det filosofiska systemet. Eller, uttryckt i moderna re termer: att förstå vilken som är den speciella typ av sanning som t illkommer konsten, till skillnad från religionen, politiken, filosofin ; vad är det som är unikt just för konstverket, och i vad mån kan det översättas till en begreppslig-diskursiv kunskap? »Estetik» är för Heg el inte så mycket namnet på en avgränsad filosofisk disciplin, som på just en fråga: kan konsten och den erfarenhet som ligger fördold i den »upphävas» " i den dubbla betydelse som Aufhebung har hos Hegel, dels att sudda ut, utplåna, men också att lyfta upp och bevara på en högre nivå " i det filosofiskt-begreppsliga vetandet? Här presenteras Hegel s inledning till dessa föreläsningar i översättning av Sven-Olov Walle nstein, som också svarar för ett efterord om Hegels konstfilosofi och dess receptionshistoria.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Inledning till estetiken
  2. +
  3. Den dramatiska poesin

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den dramatiska poesin av G W F Hegel (häftad).

Köp båda 2 för 364 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Georg Wilhelm Friedrich Hegel

Övrig information

Hegels Föreläsningar om estetiken utgör ett storslaget försök att tänka samman filosofin, historien och konsten i en enda begreppslig arkitektur. I en mening summeras och uttöms här den klassiska konstteorins alla figurer, vilket därmed också innebär att Hegels föreläsningar definierar en fond mot vilken det moderna skulle komma att avteckna sig.

Den uppgift som Hegel står inför är att tänka samman konst och historia, inte bara på ett empiriskt-sociologiskt eller stilhistoriskt sätt (även om så gott som all senare konsthistorieskrivning med filosofiska ambitioner, från Wölfflin till Riegl och Panofsky, står i stor om än ofta inte helt erkänd skuld till honom), utan framför allt att förstå konstens funktion inom historien som helhet den roll som konsten spelar för »andens» utveckling, och inte minst för den »absoluta anden» och konstruktionen av det filosofiska systemet. Eller, uttryckt i modernare termer: att förstå vilken som är den speciella typ av sanning som tillkommer konsten, till skillnad från religionen, politiken, filosofin; vad är det som är unikt just för konstverket, och i vad mån kan det översättas till en begreppslig-diskursiv kunskap? »Estetik» är för Hegel inte så mycket namnet på en avgränsad filosofisk disciplin, som på just en fråga: kan konsten och den erfarenhet som ligger fördold i den »upphävas» i den dubbla betydelse som Aufhebung har hos Hegel, dels att sudda ut, utplåna, men också att lyfta upp och bevara på en högre nivå i det filosofiskt-begreppsliga vetandet? Här presenteras Hegels inledning till dessa föreläsningar i översättning av Sven-Olov Wallenstein, som också svarar för ett efterord om Hegels konstfilosofi och dess receptionshistoria.