Originalitetens former. Essäer om bildning och universitet (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
256
Utgivningsdatum
2012-09-03
Förlag
Bokförlaget Daidalos
Dimensioner
215 x 142 x 22 mm
Vikt
471 g
ISBN
9789171733825

Originalitetens former. Essäer om bildning och universitet

Inbunden,  Svenska, 2012-09-03
218
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Det akademiska livet har förvandlats. Politiska beslut och administrativa reformer har förändrat villkoren för både forskning och undervisning. Såväl i Sverige som internationellt har meningsutbytet om effekterna av dessa processer varit omfattande. Är det moderna universitetet så som vi har lärt känna det otidsenligt eller rentav dödsdömt? Och är detta i så fall bra eller dåligt?

Men diskussionen om det högre utbildnings väsendet saknar ofta ett historiskt perspektiv. I "Originalitetens former" bidrar Thomas Karlsohn just med ett sådant och belyser avgörande perioder och företeelser i de akademiska institutionernas utveckling. Boken uppmärksammar i synnerhet det moderna forskningsuniversitetes framväxt på 1800-talet och den roll gestalter som Wilhelm von Humboldt och John Henry Newman har spelat för vårt sätt se att se på utbildning. Den visar också hur gamla insikter kan återvinnas och berika dagens debatter.

Flera av bokens essäer berör även utbildningens informationsteknologiska förutsättningar. När universitetet präglas av digitaliseringen är det väsentligt att fråga efter andra medieteknikers betydelse. Den tryckta boken och den muntliga föreläsningen har utgjort hörnstenar i verksamheten under sekler. Men vad kommer att hända med dem framöver?
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Originalitetens former. Essäer om bildning och universitet
  2. +
  3. Pojken, mullvaden, räven och hästen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Pojken, mullvaden, räven och hästen av Charlie MacKesy (inbunden).

Köp båda 2 för 457 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Thomas Karlsohn