De båda grundproblemen i etiken : om den mänskliga viljans frihet : moralens fundament (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
337
Utgivningsdatum
2014-01-27
Upplaga
2
Förlag
Bokförlaget Daidalos
Översättare
Johannes Gabrielsson
Originaltitel
Über die Freiheit des menschlichen Willens. Über die Grudlage der Moral
Dimensioner
210 x 135 x 20 mm
Vikt
407 g
SAB
Dg
ISBN
9789171733993

De båda grundproblemen i etiken : om den mänskliga viljans frihet : moralens fundament

(3 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2014-01-27
225
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Den tyske filosofen Arthur Schopenhauer (1788-1860) är I första hand känd som pessimistisk livsfilosof och författare till Världen som vilja och föreställning. Men genom De båda grundproblemen i etiken, bestående av två prisskrifter, har han också en plats i moralfilosofins historia som kritiker av Kants förnuftsmoral och företrädare för en en medlidandets etik.
Schopenhauer ställer läsaren inför följande experimentum crucis. Någon avser att döda en annan, men avstår i sista stund från sin föresats, inte av rädsla för konsekvenserna, utan av moraliska skäl. Frågan Schopenhauer ställer läsaren är vilka moraliska skäl som är övertygande. Skulle det vara övertygande om skälet vore att maximen för handlingen inte skulle kunna universaliseras? Eller för att den andre inte skulle behandlas som ett mål i sig? Dessa kantianska skäl finner inte Schopenhauer övertygande. Däremot att «jag greps av medlidande och förbarmande, det gjorde mig ont om honom, jag hade inte hjärta därtill, jag förmådde inte göra det». Inte i förnuftet, men i medlidandet ligger, enligt Schopenhauer, «det renaste motivet» och «moralens fundament». Som alternativ till Kants kategoriska imperativ formulerade Schopenhauer imperativet: Neminem laede, imo omnes, quantum potes, juva; Skada ingen, utan hjälp alla så långt du förmår. Detta imperativ, framhåller Schopenhauer, bryter också med antrocentrismen genom att inkludera djuren i moralens universum.
Denna översättning av De båda grundproblemen i etiken utkom första gången 1925 och är utförd av Johannes Gabrielsson.
Boken är en nyutgåva av Johannes Gabrielssons översättning från 1925 (försiktigt redigerad).
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. De båda grundproblemen i etiken : om den mänskliga viljans frihet : moralens fundament
  2. +
  3. Kniv

De som köpt den här boken har ofta också köpt Kniv av Salman Rushdie (inbunden).

Köp båda 2 för 464 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av De båda grundproblemen i etiken : om den mänskliga viljans frihet : moralens fundament. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Angående ministerkreaturet och Immanuel Kant.
    Dr. Larson., 10 januari 2020

    Roande när Schopenhauer raljerar över "ministerkreaturet" Hegel och fördömer akademifilosofin samtidigt som han omfamnar en mer medmänsklig syn på etik och moral. Särskilt Kant får sig en omgång. Han skriver: "Om det nu, vid slutet av denna skarpa och till och med för läsaren ansträngande undersökning, vore mig tillåtet att framkasta en skämtsam, ja något frivol jämförelse, så skulle jag vilja likna Kant i denna hans självmystifikation vid en man, som på en maskeradbal hela kvällen flörtar me... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Arthur Schopenhauer