Historisk rättvisa : gottgörelse i en postkolonial tid (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
232
Utgivningsdatum
2018-09-10
Förlag
Bokförlaget Daidalos
Dimensioner
210 x 137 x 15 mm
Vikt
361 g
ISBN
9789171735522

Historisk rättvisa : gottgörelse i en postkolonial tid

(3 röster)  |  Läs 2 recensioner
Häftad,  Svenska, 2018-09-10
231
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Det förflutna är aldrig dött, konstaterade författaren William Faulkner en gång, det är inte ens förflutet. Detta är ett ledmotiv i Göran Collstes bok om historisk rättvisa med exempel från Namibia, Kongo, Kenya, Indien och en rad andra länder som drabbades av kolonialismens gissel.

Det är uppenbart att kolonialismens destruktiva följder inte upphörde med kolonialväldenas fall och att många av dagens globala kriser har sin grund i den koloniala världsordningen. De länder (däribland Sverige) som berikade sig på utplundringen av de koloniserade folken har en moralisk skyldighet att gottgöra det som har hänt och därmed försöka upprätta en ny moralisk jämvikt.

Collste visar hur en sådan gottgörelse- och försoningsprocess kan gå till i praktiken och belyser också mer specifika frågor som återlämnandet av museiföremål till ursprungsbefolkningar. Även den globala uppvärmningen - som huvudsakligen drabbar de länder som har minst skuld till den - har en viktig gottgörelsedimension

Collste undersöker därtill - och med stöd av filosofer som John Rawls, Thomas Pogge och Rajeev Bhargava -historisk rättvisa på ett mer övergripande begreppsligt, kulturellt och historiskt plan. Hur förhåller sig gottgörande rättvisa till fördelningsrättvisa? Måste realpolitik och moral alltid befinna sig på kollisionskurs? Vad kan vi dra för lärdomar av Sydafrikas försoningsprocess och Internationella brottmålsdomstolen? Att vi fortfarande har mycket att lära torde det inte råda något tvivel om.

Göran Collste är professor emeritus i tillämpad etik vid Linköping universitet och gästforskare vid Uppsala universitet. Han har gett ut en rad böcker på svenska och engelska, bland andra "Etik i datasamhället" (1994), "Globalisering och global rättvisa" (2004) och "Inledning till etiken" (3:e upplagan 2010).
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Historisk rättvisa : gottgörelse i en postkolonial tid
 2. +
 3. Vikingen : en historia om 1800-talets manlighet

De som köpt den här boken har ofta också köpt Vikingen : en historia om 1800-talets manlighet av Anna Lihammer, Ted Hesselbom (inbunden).

Köp båda 2 för 507 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Historisk rättvisa : gottgörelse i en postkolonial tid. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Collste: Historisk rättvisa
  monopolantagonisten, 18 mars 2022

  Intressant bok, men kanske med begränsad läsekrets.

 2. Suverän bok!
  KHO, 10 oktober 2018

  Välskriven, enkel och tydlig beskrivning av vår historia, som alla borde känna till! Frågan om moral i relation till realpolitik är väl mer aktuell än någonsin!

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Göran Collste