Den ensamma staden : om konst, ensamhet och överlevnad (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
384
Utgivningsdatum
2018-10-18
Förlag
Bokförlaget Daidalos
Översättare
Karin Andersson, Sofia Lindelöf
Dimensioner
178 x 110 x 22 mm
Vikt
211 g
SAB
Iaa
ISBN
9789171735584

Den ensamma staden : om konst, ensamhet och överlevnad

(24 röster)  |   Läs 2 recensioner
Pocket,  Svenska, 2018-10-18
79
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss imorgon
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
"Den ensamma staden" blev utnämnd till BOOK OF THE YEAR (2016) av Observer, Guardian, Telegraph, Irish Times, New Statesman och Times Literary Supplement.

"Läs Olivia Laings stillsamt drabbande bok om ensamhet! Jag blev både sorgsen och stärkt" /Jonas Gardell

"En skimrande juvel till bok." /Ulrika Stahre i Expressen

"'Den ensamma staden' är inte en bok, den är en ny vän, vars umgänge gör, ja, livet lite mindre ensamt." /Martin Engberg i GP

En oerhört intressant och oväntad läsning." /Yukiko Duke i Gomorron

"Boken är både provocerande och lugnande, och fungerar som en sorts sekulär bön för ensamma själar" /The New York Times Book Review

"Underbart ohämmad och konstant överraskande" /Guardian

"En ny sorts litteratur ... Oavbrutet, tvångsmässigt fascinerande" /New Statesman

"Laing dissekerar ett universellt tillstånd som ofta är svårt att relatera till" /Financial Times

"En modig författare som tar sig an grundläggande frågor om livet och konsten" /Telegraph

"Vackert, originellt och medkännande" /Independent

"Du kan vara ensam var som helst, men den ensamhet du kan känna när du bor i en stad, omgiven av miljoner människor, har en särskild underton. Man skulle kunna tro att det här tillståndet var raka motsatsen till livet i en storstad, till den massiva närvaron av andra människor, men enbart fysisk närhet räcker inte för att skingra känslan av inre isolering. Det är möjligt, till och med lätt, att känna sig ensam och övergiven samtidigt som man lever sida vid sida med andra."

När den engelska författaren och kritikern Olivia Laing drabbades av en förtärande ensamhet i New York efter att ett förhållande oväntat hade kraschat, vände hon sig till konsten för att fylla sina dagar och få lindring. Och med dess hjälp började hon utforska vad ensamheten kan göra med oss och vi med den. Resultatet blev den internationellt uppmärksammade essän "Den ensamma staden". Laing skriver om ensamheten hos Edward Hopper, Andy Warhol, Henry Darger, David Wojnarowicz och andra konstnärer - men också om sätt på vilka konsten och livet kan flätas in i varandra och skapa utrymme för mänskliga möten under omständigheter som kan verka allt annat än gynnsamma.

Det är dessutom en bok om tillvaron i New York, om olika livsvärldar och livsmöjligheter bortom den snäva normaliteten, om aidsepidemin på åttiotalet och medmänsklighetens förutsättningar, om sexualitet, utsatthet, tillit. Det är en ljus bok, skriven nära ett stort mörker.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Den ensamma staden : om konst, ensamhet och överlevnad
 2. +
 3. Detaljerna

De som köpt den här boken har ofta också köpt Detaljerna av Ia Genberg (pocket).

Köp båda 2 för 158 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Den ensamma staden : om konst, ensamhet och överlevnad. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En udda och märklig men mycket bra bok
  Fredrik , 9 december 2020

  En udda och på många sätt märklig bok men som definitivt är bland de bästa jag har läst. Vi får följa ett antal olika kostnärers liv och verk blandat med det männskliga behovet av bekräftelse och sällskap vs ensamhet. Insiktsfull och intellektuellt djup på flera plan utan att vara grå och tråkig som det intellektuella lätt kan bli.

 2. Lysande
  Susan Lindström, 16 september 2020

  Jag gillar essäformen som boken är skriven i. Att författaren växlar mellan sina egna erfarenheter och tankar runt ensamhet och intressanta konstnärsporträtt som verkligen är ambitiöst researchade.
  Att läsa boken blir ett slags projekt där jag kan söka mer info om konstnärer, författare och musiker och deras verk som jag vill veta ännu mer om.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Olivia Laing