Vad moralen kräver : att argumentera om rätt och fel (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
297
Utgivningsdatum
2020-09-04
Förlag
Bokförlaget Daidalos
Dimensioner
22 x 173 x 126 mm
Vikt
390 g
SAB
Dg
ISBN
9789171736000

Vad moralen kräver : att argumentera om rätt och fel

(1 röst)
Häftad,  Svenska, 2020-09-04
204
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Det här är en bok om hur vi kan förbättra våra moraliska resonemang och om varför det är viktigt att vi gör det. De flesta torde hålla med om att det finns många saker som är värdefulla eller önskvärda, till exempel ett fritt demokratiskt samhälle. Men ett sådant samhälle förutsätter vissa värden, principer och idéer. Därför är det nödvändigt att vi alla lär oss resonera om värdefrågor. Så hur kan man resonera om sådana? Och hur blir man bättre på det?

För att klargöra detta tar Anders Hansson hjälp av ett klassiskt filosofiskt verktyg: tankeexperimentet. Med hjälp av mer eller mindre drastiska tankeexperiment som "fångarnas dilemma" kan man på ett oöverträffat vis tydliggöra förutsättningarna för - och konsekvenserna av - olika moraliska ståndpunkter och val. Tankeexperiment är dessutom ofta roliga att fundera över. Hur skulle man själv ha agerat i en viss belägenhet?

Men ska det finnas någon poäng med att diskutera moral måste det finnas en uppriktig vilja att komma fram till bättre svar på viktiga frågor. Hansson anknyter här till tankegångar hos John Rawls och, inte minst, till Rawls medborgarideal. Peter Singers inflytelserika princip om att vi är skyldiga att förhindra lidande blir också föremål för analys. Liksom mycket annat på det moralfilosofiska området. Boken fungerar därmed också som en introduktion till modern moralfilosofi.

Anders Hansson, född 1979, har tidigare på Daidalos gett ut "Vad vi har mest skäl att göra: Derek Parfits moralfilosofi" (2019) och "Aristoteles etik" (2016).
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Vad moralen kräver : att argumentera om rätt och fel
  2. +
  3. Kniv

De som köpt den här boken har ofta också köpt Kniv av Salman Rushdie (inbunden).

Köp båda 2 för 443 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Anders Hansson