Fem kvinnor : den aldrig återgivna historien om Jack the Rippers offer (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
370
Utgivningsdatum
2020-09-04
Förlag
Bokförlaget Daidalos
Översättare
Nils Sjödén
Originaltitel
The Five : the untold lives of the women killed by Jack the Ripper
Dimensioner
29 x 213 x 129 mm
Vikt
665 g
SAB
Oer-e,Ls-e,Oepa-e
ISBN
9789171736031

Fem kvinnor : den aldrig återgivna historien om Jack the Rippers offer

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2020-09-04
238
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
JACK THE RIPPERS OFFER VAR ALDRIG "BARA PROSTITUERADE";
DE VAR DÖTTRAR, FRUAR, MÖDRAR, SYSTRAR OCH ÄLSKANDE.
DE VAR KVINNOR.
DE VAR MÄNNISKOR.


VINNARE AV THE BAILLIE GIFFORD PRIZE FOR NON-FICTION 2019

VINNARE AV THE GOODREADS HISTORY BOOK OF THE YEAR 2019

NOMINERAD TILL THE WOLFSON HISTORY PRIZE 2020, CWA GOLD DAGGER 2019 OCH THE CROWN FOR NON-FICTION 2019

»En ursinnig och viktig bok ... Det är inte bara en bok om de kvinnor som mördades i Whitechapel under hösten 1888, det är en bok för dem.» /THE GUARDIAN

»Rubenhold har utfört ett otroligt detektivarbete.» /THE SPECTATOR, BOOKS OF THE YEAR 2019

»Rubenhold har skrivit en betydelsfull bok om hur fattiga kvinnor ur arbetarklassen levde under en oförlåtande tid.» /NEW YORK TIMES


"Polly, Annie, Elizabeth, Kate och Mary Jane hade oddsen emot sig redan från dagen de föddes. De inledde livet med en börda av skuld. De föddes inte bara i arbetarklassmiljöer, de föddes som kvinnor." Det påpekar Hallie Rubenhold i denna bok om de fem kvinnor som gått till historien som Jack the Rippers "kanoniska" mordoffer i East End i London 1888 - det finns några tänkbara mordoffer till. Men Rubenhold har inte skrivit en bok om själva morden eller om vem Jack the Ripper möjligen kan ha varit. Sådana finns det redan gott om.

Hon låter istället dessa fem kvinnor träda fram ur den mytiska Londondimma och de trötta schabloner till vilka de som regel har förvisats. En av dem, Mary Jane Kelly, var prostituerad, svenskfödda Elizabeth Stride kan ha varit det periodvis, men det finns inget som tyder på att de övriga tre sålde sin kroppar. En av de mest seglivade föreställningarna om Jack the Ripper är just att han riktade in sig på prostituerade. Vad de fem kvinnorna däremot hade gemensamt var fattigdomen, alkoholproblemen och bostadslösheten. Med hjälp av de dokument som har bevarats, samtida slumskildringar och modern socialhistorisk forskning tar oss Rubenhold med till en värld där fattiga kvinnor betraktades som en förbrukningsvara och där det sociala skyddsnätet var minimalt.

Och vi får, så långt de är möjligt, lära känna de fem mordoffren som de sammansatta och olikartade individer de var. Men deras baneman har för en gångs skull - för att inte säga äntligen - förvisats till marginalen.

Hallie Rubenhold är författare och historiker. Hon är född och uppvuxen i USA men är numera bosatt i England. "Fem kvinnor" ("The Five") tilldelades The Baillie Gifford Prize for Non-fiction 2019 och blev 2020 nominerad till The Wolfson History Prize.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Fem kvinnor : den aldrig återgivna historien om Jack the Rippers offer
  2. +
  3. Bombmannens testamente

De som köpt den här boken har ofta också köpt Bombmannens testamente av Ebervall & Samuelson (pocket).

Köp båda 2 för 317 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Fem kvinnor : den aldrig återgivna historien om Jack the Rippers offer. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Revansch!
    Jane Airhead, 21 februari 2021

    Vilken väl genomarbetad bok!! Här kommer deras historia, de fem kvinnor som hittills bara varit ökända som Jack the Rippers offer. Här får Polly, Cathrine och Long Liz äntligen sin historia berättad. Jag hade inte en aning om att det var möjligt att få fram så mycket om dessa kvinnor, som mördades 1888. Men författaren har verkligen grävt fram så många uppgifter att var och en blir en person - inte bara ett offer. Och de var inte prostituerade, åtminstone inte alla fem. Det var inte det som d... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Hallie Rubenhold