Vargatider. Livet i Tyskland efter Tredje rikets fall 1945-1955 (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
464
Utgivningsdatum
2022-04-05
Förlag
Bokförlaget Daidalos
Översättare
Svenja Hums
Dimensioner
24 x ? x 4 mm
Vikt
10 g
ISBN
9789171736482

Vargatider. Livet i Tyskland efter Tredje rikets fall 1945-1955

(11 röster)  |   Läs 2 recensioner
Pocket,  Svenska, 2022-04-05
79
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss imorgon
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
»Detta är populärvetenskap av bästa sort.» /DIE ZEIT

»Det finns nästan hur många lysande böcker som helst, men en del strålar mer än andra.» /Erhard Schütz i DER FREITAG

»Ett mästerverk.» /THE SPECTATOR

»Det är få författare som klarar av att skriva en bok av det här slaget.» /Max Hastings i SUNDAY TIMES

Tyskland 1945.
Ett land i ruiner med utbombade och evakuerade människor, hemvändande soldater, flyktingar och fördrivna, frigivna tvångsarbetare och koncentrationslägerfångar. Journalisten Harald Jähner skildrar i denna fascinerande bok hur vardagen gestaltades för denna människomassa: uppröjningsarbetet, jakten på mat, de svarta marknaderna, lusten att leva på nytt, att gå ut och dansa, att leva ut kärlek och sexualitet, men också besvikelserna över de återvändande krigsskadade männen, de många skilsmässorna.

Härifrån förflyttar sig skildringen till livets kulturella sidor, till det intellektuella livet, den abstrakta konsten och den nya formgivningen och inte minst till bortträngningen av det nyligen förflutna. Hur kom det sig, frågar sig Jähner, att tyskarna kunde frigöra sig från den mentalitet som hade möjliggjort den nationalsocialistiska regimen utan att gå igenom den »bearbetning av det förflutna» som kom först långt senare. Hur uppstod ur det efterkrigstida kaoset en stabil demokrati och ett ekonomiskt under?

Vargatider är inte en fackhistorisk avhandling, utan en bred kulturhistorisk skildring. Den berättar i en essäistisk stil om efterkrigsåren och gör flitigt bruk av dagböcker, romaner, filmer, tidningar, dikter och sånger. Boken belönades 2019 av bokmässan i Leipzig med Preis der Leipziger Buchmesse.

Harald Jähner är journalist, tidigare redaktör på "Berliner Zeitung" och hedersprofessor i kulturjournalistik vid Universität der Künste i Berlin.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Vargatider. Livet i Tyskland efter Tredje rikets fall 1945-1955
 2. +
 3. Skymning i Amerika : berättelser om ett annat USA

De som köpt den här boken har ofta också köpt Skymning i Amerika : berättelser om ett annat USA av Malin Ekman (pocket).

Köp båda 2 för 158 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Vargatider. Livet i Tyskland efter Tredje rikets fall 1945-1955. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Ögonöppnare
  Frans Åke Öberg, 25 augusti 2023

  Ett imponerande nedslag i Tyskland direkt efter andra världskriget. Politik, sociologi och kultur under en period som få känner till. Myllan ur vilket det tyska undret växte fram.

 2. Levande skildrat
  Joma, 12 juli 2022

  Det dagliga livet beskrivs, anekdoter berättas, privata brev och bilder återges och vi får en upplevelse av människors känslor. Författaren påpekar att många hade en stor livslust. Boken ger en intressant bild av livet under dessa år i Tyskland.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Harald Jähner