Vad är sexuellt kapital? (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
130
Utgivningsdatum
2022-09-13
Förlag
Bokförlaget Daidalos
Översättare
Svenja Hums
Dimensioner
185 x 129 x 16 mm
Vikt
164 g
SAB
Vnd
ISBN
9789171736550
Vad är sexuellt kapital? (häftad)

Vad är sexuellt kapital?

Häftad Svenska, 2022-09-13
189
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Kan levereras innan julafton!
Sexualiteten har alltid varit en del av samhället och påverkats av sociala krafter. I dag, i den senmoderna världen, är den lika sammanflätad med ekonomin som den tidigare har varit med religionen. Så det är kanske inte så konstigt att man har börjat tala om "sexuellt kapital" - och detta både inom sociologin och till vardags. Metaforen gör gällande att sex är en tillgång som, utöver den sexuella aktiviteten i sig, kan bli vinstgivande i framtiden.

I sin bok urskiljer sociologerna Dana Kaplan och Eva Illouz fyra olika typer av sexuellt kapital och belyser de omständigheter som har format dessa. De driver tesen att nyliberalismen har förändrat det sexuella kapitalets karaktär och att den förändringen ligger bakom så skilda fenomen som sexfester i Silicon Valley, kosmetisk intimkirurgi för en välbeställd medelklass och en förmodad förmåga att skaffa sig självkänsla genom sexuella förbindelser och investera detta självvärde i sin egen anställningsbarhet.

Det är uppenbart att kapitalismen bidrar till att reproducera heteronormativa och könsspecifika manus och narrativ, men frågan vi bör ställa oss är också hur den nyliberala sexualiteten - och det sexuella kapital den kan skapa - bidrar till att reproducera kapitalismen.

Dana Kaplan, född 1970, har doktorerat i socio logi vid Hebreiska universitet i Jerusalem och därefter universitetet vid Öppna universitetet i Ra"anana.

Eva Illouz, född 1961, är professor i sociologi vid Hebreiska universitetet i Jerusalem och studierektor vid Centre européen de sociologie et de science politique, i Paris. Daidalos har tidigare givit ut hennes "Därför gör kärlek ont", "Därför tar kärleken slut" och "Israel. Sociologiska essäer".
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Vad är sexuellt kapital?
  2. +
  3. Rätten till sex

De som köpt den här boken har ofta också köpt Rätten till sex av Amia Srinivasan (inbunden).

Köp båda 2 för 408 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna