När Fantomen blev svensk. Vänsterns världsbild i trikå (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
290
Utgivningsdatum
2022-11-24
Förlag
Bokförlaget Daidalos
Dimensioner
23 x 201 x 130 mm
Vikt
440 g
ISBN
9789171736659

När Fantomen blev svensk. Vänsterns världsbild i trikå

Häftad,  Svenska, 2022-11-24
239
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
»Aman har rott i land något så ovanligt som ett folkbildande uppdrag som lyckas beröra alla: nostalgiska gubbar, Sverigevänner, gammelvänster och postkoloniala teoretiker förenen eder!» /Valerie Kyeyune Backström, Expressen

»I en underhållande och skarp analys undersöker Robert Aman hur en amerikansk superhjälte blev en osannolikt stark "svensk" populärkulturell ikon och ideologisk kraft.» /Erik Jersenius, Corren

»Varför blev Fantomen så otroligt populär i Sverige? Amans välskrivna och gediget researchade bok ger svar på en del saker jag emellanåt undrat över.» /Joakim Lindengren, Dagens Nyheter


Hur kan en amerikansk superhjälte i blå trikåer, som har anklagats för både rasism och sexism, bli en svensk nationalhjälte?

Seriefiguren Fantomen dyker upp i svensk press redan i början på 1940-talet, men det är först på 1970-talet, ett decennium när en kraftig vänstervåg sköljer över Sverige, som Fantomen på allvar blir "svensk". Tidningen får då ett svenskt redaktionsråd, "Team Fantomen", som låter Fantomen ägna sig åt allt från kolonial befrielsekamp till jämställdhet och till att öppna ett Konsum i djungeln. Och mitt i alltihop är Fantomen förstås en närvarande pappa, fattas bara.

Fantomen-gestalten förkroppsligar kort sagt ambitionen bakom svensk utrikespolitik och det faller uppenbarligen både gamla och unga läsare i smaken. Under 70-talet är det faktiskt fler som läser om hans kamp mot sociala orättvisor än som läser "Expressen". I sin bok undersöker Robert Aman - kulturskribent, serieforskare och biträdande professor i pedagogik vid Linköpings universitet - hur detta var möjligt och hur seriens dialog med det omgivande samhället mer konkret såg ut.

Hans bok låter oss möta både superhjälten i trikåer och ett Sverige i en politisk och social brytningstid.

Robert Aman, f. 1982, är biträdande professor i pedagogik vid Linköpings universitet där han forskar och undervisar om tecknade serier.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. När Fantomen blev svensk. Vänsterns världsbild i trikå
  2. +
  3. Skymning i Amerika : berättelser om ett annat USA

De som köpt den här boken har ofta också köpt Skymning i Amerika : berättelser om ett annat USA av Malin Ekman (pocket).

Köp båda 2 för 318 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Robert Aman