Ansvarsutkrävande (kartonnage)
Format
Kartonnage (Board book)
Språk
Svenska
Antal sidor
259
Utgivningsdatum
2010-07-30
Upplaga
1
Förlag
Jure Förlag
Dimensioner
240 x 170 x 15 mm
Vikt
547 g
ISBN
9789172234147
Ansvarsutkrävande (kartonnage)

Ansvarsutkrävande

Kartonnage Svenska, 2010-07-30
429
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Möjligheten att ställa makthavare till svars för sitt handlande är centralt för en fungerande demokrati. Den offentliga makten utövas på uppdrag av folket och folket behöver kunna vidta åtgärder, direkt eller genom särskilda kontrollorgan, om makten inte utövas på ett önskvärt sätt.

I boken analyseras ansvarsutkrävande av förvaltningen, när denna agerar inom EU. Förvaltningens främsta uppgift är att omsätta en beslutad politik till praktisk verksamhet. I det moderna samhället har förvaltningens uppgifter vuxit och omfattar numera även policyskapande och normgivande funktioner. Genom EU-samarbetet utförs förvaltningens uppgifter ofta utanför Sverige gränser och i samarbete med myndigheter från andra medlemsstater och EU-organ. Utgångspunkten för ansvarsutkrävande inom EU-samarbetet är att detta sker inom ramen för förvaltningarnas respektive konstitutionella system. Samtidigt innehåller EU-fördragen tre mekanismer där de olika systemens ansvarsutkrävande kan sammanlänkas;
- Kommissionens möjlighet att inleda fördragsbrottsförfarande mot medlemsstater, - Revisionsrättens samarbete med nationella revisionsorgan, samt - Nationella domstolars möjlighet att inhämta förhandsavgörande från EU-domstolen.

En slutsats i boken är att den parlamentariskt grundade kontrollen bör innehålla en europeiserad dimension för att ändamålsenligt kunna utkräva ansvar av förvaltningen i dess europeiska verksamhet. Boken tar särskilt sikte på svenska förhållanden.

Jane Reichel är docent i offentlig rätt och verksam vid juridiska institutionen, Uppsala universitet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Ansvarsutkrävande
  2. +
  3. Utvärdering och kontroll - Tilltro och ansvarsutkrävande i demokratin

De som köpt den här boken har ofta också köpt Utvärdering och kontroll - Tilltro och ansvarsu... av Jan-Eric Furubo (häftad).

Köp båda 2 för 729 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Jane Reichel