Företrädaransvar : för juridiska personers skatteskulder (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
84
Utgivningsdatum
2012-05-03
Upplaga
1
Förlag
Jure Förlag
Medarbetare
Blomberg, Johanna (form)
Dimensioner
240 x 165 x 5 mm
Vikt
180 g
SAB
343.48506,Oe-c
ISBN
9789172234826
Företrädaransvar : för juridiska personers skatteskulder (häftad)

Företrädaransvar : för juridiska personers skatteskulder

Häftad Svenska, 2012-05-03
255
  • Skickas inom 3-6 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
I Företrädaransvar - för juridiska personers skatteskulder ges en introduktion av reglerna om betalningsskyldighet på skatteområdet för en företrädare för en juridisk person, beträffande den juridiska personens skatteskulder.

Boken innehåller en historisk genomgång av företrädaransvarsinstitutets utveckling sedan det infördes på källskatteområdet 1968. Sedan dess har ett skattekontosystem introducerats, där bl.a. reglerna om uppkomsten av ansvaret i fråga infördes i 12 kap. 6 och 6 a §§ skattebetalningslagen. Den 8 september 2011 överlämnade Regeringen propositionen 2010/11:165 (Skatteförfarandet) till Riksdagen. En ny lag, skatteförfarandelagen, föreslås för i stort sett hela skatteförfarandet, och om den lagen tas av Riksdagen återfinns företrädaransvarsreglerna i 59 kap. i den nya lagen från och med den 1 januari 2012.* Reglernas innehåll behålls dock oförändrade, förutom att förslaget innebär att ansvaret för företrädaren knyts till skyldigheten att anmäla i stället för skyldigheten att betala när den juridiska personen inte har gjort anmälan om F-skatt i ett uppenbart anställningsförhållande. I denna bok behandlas först de materiella reglerna om företrädaransvaret och sedan förfarandebestämmelserna. En utförlig genomgång av rättspraxis beträffande företrädarbegreppet, de subjektiva rekvisiten för ansvar och särskilda skäl för befrielse från betalningsskyldighet vidtar därefter. Avslutande synpunkter ges på företrädaransvarsinstitutet och huruvida det behöver revideras, varvid flera förslag till forskning på området lämnas eller att institutet tas upp i samband med forskning på näraliggande områden.

[*Under arbetet med tryckningen av denna bok har lagförslaget hunnit antas av Riksdagen genom beslut om skatteförfarandelagen (2011:1244).]

Björn Forssén är advokat med egen verksamhet i Stockholm inriktad på affärs- och skatterätt.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Företrädaransvar : för juridiska personers skatteskulder
  2. +
  3. Personligt ansvar : vid likvidationsplikt, värdeöverföringar, företrädaransvar samt skattefrågor vid obestånd

De som köpt den här boken har ofta också köpt Personligt ansvar : vid likvidationsplikt, värd... av Kent Löfgren, Kerstin Fagerberg, Anders Lagerstedt, Roger Persson Österman, Bo Svensson (häftad).

Köp båda 2 för 706 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »