EU-domstolens restriktionsprövning - i mål om de grundläggande friheterna och direkta skatter (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
356
Utgivningsdatum
2016-02-24
Upplaga
1
Förlag
Jure Förlag
Dimensioner
243 x 165 x 26 mm
Vikt
673 g
ISBN
9789172236363

EU-domstolens restriktionsprövning - i mål om de grundläggande friheterna och direkta skatter

Inbunden,  Svenska, 2016-02-24
518
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Europeiska unionens domstol har i knappt två hundra mål ställts inför frågan om en medlemsstats materiella regler för direkt beskattning är förenliga med de grundläggande friheterna i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt. I sådana mål kan dess tillvägagångssätt beskrivas som en process i tre huvudsakliga steg. Först prövar domstolen om friheterna är tillämpliga. I det andra steget prövar den om medlemsstaternas regler medför hinder för skattskyldiga att utnyttja friheterna. Regler som medför hinder är inte förenliga med friheterna med mindre än att de kan rättfärdigas, vilket domstolen bedömer i det tredje steget. Den här boken handlar om hur domstolen resonerar i det andra steget i bedömningen, vilket här kallas för domstolens restriktionsprövning.

I mål om direkta skatter och de grundläggande friheterna bygger domstolens restriktionsprövning i stort sett alltid på en jämförelse där domstolen söker avgöra om skattskyldiga som utnyttjar de grundläggande friheterna blir föremål för en mer betungande beskattning än andra skattskyldiga. Vad domstolen väljer att jämföra, eller att inte jämföra, blir därför avgörande för resultatet av restriktionsprövningen. I boken görs en ingående analys av domstolens praxis i syfte att fastställa hur domstolen resonerar i denna prövning. Analysen utgår ifrån olika analysteman som är inriktade på vad domstolen jämför och vad den mer specifikt söker avgöra med sina jämförelser.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. EU-domstolens restriktionsprövning - i mål om de grundläggande friheterna och direkta skatter
  2. +
  3. Arbetsrätt 2024 : aktuella lagtexter 1 januari 2024 - lagtexter och kommentarer till senast gjorda ändringar

De som köpt den här boken har ofta också köpt Arbetsrätt 2024 : aktuella lagtexter 1 januari ... av Lars Åhnberg (häftad).

Köp båda 2 för 649 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Jesper Johansson