Det knallar och går : om knallar förr och nu (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
148
Utgivningsdatum
2008-11-25
Upplaga
1
Förlag
Hjalmarson & Högberg Bokförlag
Medarbetare
Palmquist, Mats (form)
Dimensioner
285 x 240 x 150 mm
Vikt
1000 g
SAB
Mx-cbh,Qi-c:kHistoria : Västergötland
ISBN
9789172240957
Det knallar och går : om knallar förr och nu (inbunden)

Det knallar och går : om knallar förr och nu

Inbunden Svenska, 2008-11-25
199
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Många uppfattar Knallen närmast som en tomtefigur som med sin säck fylld av underbara ting kom och lättade upp stämningen i bondgårdarna. Men Knallen var något mycket mer. Det var genom hans gårdfarihandel som Sverige knöts samman, han försåg isolerade gårdar med varor, han skapade ett effektivt distributionsnät i ett land där landsvägarna var breda gångstigar och han skapade en marknad, en efterfrågan som banade väg för industrialiseringen av Sverige. Knallen lade grunden till Sveriges välstånd!

Att SKF och Volvo har sina rötter bland knallarna är kanske inte allmänt känt, men få har väl missat Paul U Bergström, han med varuhuset PUB i Stockholm och den störste av dem alla. Grundaren av landets största postorderföretag Ellos, Olle Blomqvist, är visserligen inflyttad smålänning, men han är en mästare i konsten att sälja, en egenskap han delar med de tusentals föregångare som bokstavligen trampade upp de stigar som ledde till vår höga levnadsstandard.

Följ med på en vandring genom historien, från medeltidens oxhandel till dagens postorder, lättsamt berättad med betoning mer på anekdoter än på kalla fakta. Och trots att gårdfarihandeln är så intimt förknippad med den nu försvunna tekoproduktionen kan vi tillsammans med knallarnas efterföljare konstatera att jodå, det knallar och går
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »