Aptit på Sjuhärad : inte bara en kokbok (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
168
Utgivningsdatum
2008-11-27
Upplaga
1
Förlag
Hjalmarson & Högberg Bokförlag
Medarbetare
Palmquist, Mats (form)
Illustratör/Fotograf
Anna Sigge
Dimensioner
276 x 246 x 13 mm
Vikt
1000 g
SAB
Qcaa
ISBN
9789172240964
Aptit på Sjuhärad : inte bara en kokbok (inbunden)

Aptit på Sjuhärad : inte bara en kokbok

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2008-11-27
191
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Det brukar sägas att det inte finns någon Sjuhäradsmat, ingen mat som är speciell för området. Ingenting kunde vara mer fel! I Aptit på Sjuhärad - Inte bara en kokbok får vi ta del av både nya och gamla mattraditioner i sjuhäradsbygden.

Det finns mycket mat som är typisk för Sjuhäradsbygden i gamla tider, men mattraditionen varierar från härad till härad. Lanthushållsskolan Strömma spred inte bara recept på vardagsmat. Mockatårtan och de för Mark så typiska sockerringarna fanns också i de unga kvinnornas recepthäften.
Sjuhäradsbygden har av tradition haft en stor invandring. Först kom tyskar med specialistkunskaper inom färgeri och tryckeri. På 1950-talet kom finländarna, på 60-talet kom jugoslaver och greker. Idag har i runda tal en av fyra boråsare utländska rötter. Maten som lagas i invandrartäta områden som Norrby, Hulta och Hässleholm är också Sjuhäradsmat.

Magrare bygder innebar mer användning av det som växte fritt - bär och svamp. I mitten av 1990-talet genomfördes en tävling om en Boråsmeny, Fast egentligen handlade det om mat från hela Sjuhäradsbygden. Vinnande bidraget var Johan Sörlings på Plaza Hotel och innehöll råvaror från bygden. En rotfruktsconsommé serveradmed fårfiolqueneller och toppad med creme fraiche. Huvudrätt var en dovhjortsadel med svampchutney på en spegel av lingon, serverad tillsammans med potatispuré smaksatt med örter. Desserten utgjordes av en hemlagad timjansglass med sabayonnegratinerade skogsbär. Visst vattnas det i munnen när du läser den?

Med en bok fylld av lika delar recept och intressant information om sjuhäradstrakterna vill författarna ge mod och lust på att prova något nytt. Kort sagt vill de ge dig Aptit på Sjuhärad!
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Aptit på Sjuhärad : inte bara en kokbok. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Bland alla matböcker ger denna en annorlunda...
    Peter Persson, 19 september 2013

    Bland alla matböcker ger denna en annorlunda infallsvinkel. Läsvärd som bok. Rolig att använda om man vill laga lite mat. Ger lite kulturell bakgrund till bygden och maten.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av författarna