Genetiska konlikter (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
99
Utgivningsdatum
2006-01-01
Förlag
Ellerströms förlag
Dimensioner
178 x 110 x 10 mm
Vikt
120 g
SAB
Vaa,Dgva
ISBN
9789172471153
Genetiska konlikter (häftad)

Genetiska konlikter

polemiska artiklar från trettio år

Häftad Svenska, 2006-01-01
65
  • Skickas inom 5-8 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Kunskap är makt, vilket betyder att med genetisk kunskap följer anspråk på makt över livet, männi skorna och tankarna. Men anspråk på makt möter motanspråk. Därför har genetisk kunskap alltid genererat konflikter. Dessa handlar sällan om genetiken själv. Istället handlar de om makt anknutna anspråk.

Hur fullständig är egent ligen kunskapen som våra genetiska undersökningar ger? Räcker den till för att legitimera alla påståenden om hur vi skall leva våra liv? Vilken mat vi bör äta? Vilka barn som skall födas? Jag ogillar uppskruvade påståenden om hur viktig den nya genetiska informationen är för att människan skall leva ett gott liv. Medan kunskapen på vetenskapligt vis med nödvändighet är ofullständig, blir de associerade maktanspråken ofta överdrivet tvingande. Vad den nya genetiska kunskapen betyder för oss människor måste därför ständigt diskuteras.

I denna bok har jag samlat mina bidrag till denna debatt från de senaste trettio åren. Eftersom de genetiska konflikterna är långlivade är även de äldsta texterna relevanta idag.

Bengt Olle Bengtsson är professor i genetik vid Lunds universitet. Han har tidigare publicerat Genetik och politik. Berättelser från en vetenskap mitt i samhället (1999).
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Genetiska konlikter
  2. +
  3. Kroppen håller räkningen : hjärna, sinne och kropp vid läkning efter psykiskt trauma

De som köpt den här boken har ofta också köpt Kroppen håller räkningen : hjärna, sinne och kr... av Bessel Van Der Kolk (häftad).

Köp båda 2 för 284 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Bengt Olle Bengtsson