Besvärja världen : en ekopoetisk studie i Inger Christensens Alfabet (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
351
Utgivningsdatum
2022-01-17
Förlag
Ellerströms Förlag
Dimensioner
210 x 150 x 23 mm
Vikt
588 g
SAB
Gdaz Christensen, Inger
ISBN
9789172476615

Besvärja världen : en ekopoetisk studie i Inger Christensens Alfabet

Häftad,  Svenska, 2022-01-17
231
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Vad är meningen med att skriva poesi när män skligheten är upptagen med att förinta sig själv och planeten vi bebor? Den frågan ställde sig den danska poeten Inger Christensen i början av 1980-talet, då hotet om kärnvapenkrig och kemisk förgiftning genomsyrade vardagen. Men frågan är lika aktuell i dag, i klimatkrisens era. Därför har Christensens svar på krisen - diktboken alfabet (1981) - blivit en viktig föregångare för den samtida ekopoesin i och utanför Skandinavien.

Denna studie tar alfabet som utgångspunkt för en ut forsk ning av ekopoetiken, men visar också hur förbindelserna mellan samtidens ekopoesi och Christensens dikt går åt båda hållen. Att läsa alfabet i dag innebär att läsa dikten i ljuset av ekopoesin och vår tids miljökriser.

I Besvärja världen går Sofia Roberg in i det landskap som är alfabet, och frågar sig vad Christensens poetiska undersökning av relationen mellan människan, naturen och fantasin kan lära oss om vår egen tid och kris. Det är en fråga som berör den poetiska praktiken såväl som det vardagliga mötet med världen och de varelser vi delar den med.

Sofia Roberg är litteraturvetare verksam vid Stockholms universitet, frilansande litteraturkritiker och poet. Besvärja världen är hennes doktorsavhandling.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Besvärja världen : en ekopoetisk studie i Inger Christensens Alfabet
  2. +
  3. Tala för det gröna i lövet : ekopoesi som estetik och aktivism

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tala för det gröna i lövet : ekopoesi som estet... av Peter Degerman (häftad).

Köp båda 2 för 447 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Sofia Roberg

  • Bildningsboxen 3

    Michael Azar, Ulrika Björk, Karolina Enquist Källgren, Erik Isberg, Sofia Roberg

    Hur ser ödets historia ut? Vad kan borrkärnor från havets botten berätta om tidens gång och ett förändrat klimat? Hur påverkades Simone de Beauvoir av att resa i det segregerade USA åren innan hon skrev Det andra könet ? Vad hade den spanske filos...