Detta är ett läromedel som är skrivet för dig som går en yrkesutbildning för att bli socialarbetare. Boken ger dig verktyg för att förstå och tänka kritiskt kring din yrkesroll och att utveckla din professionella kompetens. Läromedlet är framtaget för att passa de gemensamma styrdokument som finns för fritidsledar-, lärarassistent- och socialpedagogutbildningarna på folkhögskola. Boken passar även utmärkt på Yrkeshögskolornas olika utbildningar inom välfärdsområdet.
Som socialarbetare kommer du arbeta med att hjälpa och stötta människor som av olika anledningar behöver stöd. Arbetet vilar på lagstiftning och ska utgå ifrån vetenskap och beprövad erfarenhet. I din roll påverkar du samhället men dina förutsättningar att hjälpa andra avgörs också av samhället runt dig och klienten. Boken kommer ge dig verktyg för att förstå detta samspel. Den beskriver och förklarar teorier och begrepp från samhällsvetenskapliga ämnen som exempelvis kriminologi och sociologi, men tappar aldrig fokus på att teorier först och främst utgör verktyg för att utforma en praktik som vilar på vetenskaplig grund. Genomgående används autentiska exempel från det sociala arbetets vardag och boken innehåller rikligt med reflektionsfrågor och förklarande illustrationer. Därtill får läsaren en introduktion till vetenskap och evidensbaserat socialt arbete som utgör en grund för professionell utveckling.
Alexander Akterin är utbildad lärare, specialpedagog och samhällsvetare. Han arbetar med att utbilda socialpedagoger och har tidigare varit ordförande för organisationen BALSAM som samordnar folkhögskolornas socialpedagog-utbildningar. Han håller i fortbildningar och studiedagar för yrkesverksamma inom området.