Barnens och barnets bästa (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Research Report in Sociology of Law
Antal sidor
130
Utgivningsdatum
2021-06-22
Förlag
Lunds universitet, Media-Tryck
Dimensioner
240 x 165 x 8 mm
Vikt
284 g
ISBN
9789172674424
Barnens och barnets bästa (häftad)

Barnens och barnets bästa

Häftad Svenska, 2021-06-22
231
  • Skickas inom 5-8 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Det övergripande syftet med denna pilotstudie har varit att undersöka och analysera principen om barnets bästa i praktiken, med fokus på de spänningsförhållanden som kan finnas när både enskilda barns bästa och en grupp barns bästa ska beaktas. Studien är en mindre pilotstudie baserad på kvalitativa intervjuer med rektorer på sju högstadieskolor och föreståndare på sex HVB-hem (hem för vård eller boende). Grundskola och HVB-hem är exempel på institutioner där det kan finnas barn med olika sociala svårigheter, och där konflikter kan uppstå mellan barn och olika barns behov. Skolan är även en skyddsfaktor för sociala problem och en viktig samarbetspartner för socialtjänst och HVB-hem när unga bor på HVB-hem.

I denna rapport synliggörs och diskuteras hur olika professionella aktörer resonerar kring barnets bästa i arbetet och hur likheter och skillnader kan förstås i relation till organisatorisk och professionell tillhörighet, handlingsutrymme och samhällsuppdrag. Studien visar på några möjliga spänningsförhållanden och dilemman som kan finnas när barnets bästa ska tolkas och tillämpas utifrån de olika verksamheternas perspektiv och uppdrag, och i relation till gruppen unga och enskilda barn och unga, samt hur rektorer på högstadieskolor och föreståndare på HVB-hem kan resonera kring möjliga hinder och lösningar. Vidare belyser rapporten och intervjuerna några utmaningar i omvärlden vad gäller möjligheten att tillgodose barns bästa och med barnkonventionen som lag.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Barnens och barnets bästa
  2. +
  3. Tid för förändring - det är känt sedan gammalt

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tid för förändring - det är känt sedan gammalt av Charlotte Palmstierna, Anna Sonander (häftad).

Köp båda 2 för 536 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna