Boken om Blanche och Marie (ljudbok)
Fler böcker inom
Format
Ljudbok
Filformat
Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (242.9 MB)
Språk
Svenska
Inläsare
Anita Björk
Utgivningsdatum
2010-10-21
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
ISBN
9789173135597

Boken om Blanche och Marie Ljudbok

(3 röster)
Ljudbok,  Svenska, 2010-10-21

Styckköp

173

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
Blanche Wittman var patient på Salpêtrière-sjukhuset i Paris. Hennes läkare var J M Charcot, världskänd som den förste att använda hypnos i sin behandling av kvinnor som led av "hysteri". Strindberg, Axel Munthe och den unge Freud besökte hans seanser. Blanche blev hans favoritpatient och hett åtrådda.
När Charcot dog blev hon frisk och började arbeta som assistent till nobelpristagaren Marie Curie. De blev förtrogna och Blanche tog del av Maries olycka när hennes kärleksaffär med den gifta kollegan Paul Langevin gjorde skandal. Blanche dog 1913, svårt sargad av den radioaktiva strålning hon utsatts för.
Kring dessa fantastiska gestalter i förra sekelskiftets Paris väver Per Olov Enquist en roman om den möjliga och den omöjliga kärleken. Hela tiden med Blanche, den hysteriska, den stympade, den älskande, i centrum.

Per Olov Enquist, f 1934 i Hjoggböle, Västerbotten, är sedan flera decennier en av de ledande svenska författarna. Med Livläkarens besök (1999) fick han också sitt stora internationella genombrott. Hans senaste roman var Lewis resa (2002) och hans senaste bok barnboken De tre grottornas berg (2003).
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Per Olov Enquist