Kulturjournalistik är mer än journalistik om kultur. De olika genrer och format som kännetecknat dagstidningarnas kultursidor vetter lika mycket mot det akademiska och det litterära, som mot nyhetsjournalistiken. Under de senaste decennierna har gränserna som tidigare definierat kulturjournalistik i svensk press blivit mindre tydliga. Nyhetsjournalistiska värderingar präglar även kulturbevakningen, samtidigt som den subjektiva opinionsjournalistiken sprider sig till tidningarnas helgbilagor, och även till den traditionella nyhetsbevakningen. Från kulturjournalistiskt håll har de uppluckrade gränserna ofta upplevts som ett hot, sällan som en möjlighet. Kulturjournalistikens gränser är ett försök till positionsbestämning av en genre som sägs ha befunnit sig i kris åtminstone de senaste tjugo åren. Åtta författare, med olika kulturjournalistisk bakgrund, reflekterar kring kulturjournalistiken, inte bara utifrån hur den ser ut idag, utan lika mycket utifrån vad den skulle kunna vara. Kulturjournalistikens gränser är en polemisk lärobok som förhoppningsvis kan tjäna som tankeväckare och inspiration för alla som ägnar sig åt eller intresserar sig för professionellt skrivande.
Det finns 1 recension av Kulturjournalistikens gränser. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den!
Sätt ditt betyg »
Ger en bra helhetsbild av kulturjournalistiken i dag...
Ger en bra helhetsbild av kulturjournalistiken i dag samtidigt som läsaren får ta del av dess historia och tankar om framtiden. Dock behöver man vara lite insatt i ämnet annars kan det stundvis bli svårt att hänga med.