Pancatantra (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Serie
Rosengården
Antal sidor
284
Utgivningsdatum
2020-02-17
Upplaga
1
Förlag
H:ström Text & Kultur AB
Översättare
Rolf Jonsson
Originaltitel
Pañcatantra
Dimensioner
195 x 137 x 25 mm
Vikt
329 g
SAB
Hce(s)
ISBN
9789173272650

Pancatantra

Häftad,  Svenska, 2020-02-17
269
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Pañcatantra är ett av den klassiska indiska litteraturens mest berömda verk. Det har sagts att ingen text förutom Bibeln har fått så stor spridning i världen och den lär finnas i minst tvåhundra versioner på mer än 50 olika språk. Boken utgörs av en samling djurfabler som hålls samman av en ramberättelse: En lärd brahmin har fått i uppdrag att undervisa tre okunniga kungasöner om statskonstens hemligheter. Likt ryska gummor ligger berättelserna inbäddade i texten, den ena inuti den andra.

Fablerna i Pañcatantra har inte bara syftat till underhållning, uta n också till folkbildning; så fostrades generation efter generation i beteenden och moral. Djuren får representera olika mänskliga egenskaper i drastiska exempel på vad som manar till efterföljd eller vad som bör undvikas. Våra föreställningar om den sluga räven, den opålitliga ormen, den dumma åsnan, den pålitliga elefanten, och så vidare, stammar alla från den indiska fabel traditionen sedan den spridits över världen.

Språkvetaren Rolf Jonsson har direkt från sanskrit gjort den första svenska översättningen av det klassiska verket. Gunilla Gren-Eklund, professor emerita i indologi, ger i en inledning Pañcatantras fascinerande bakgrund och kartlägger hur texten har färdats genom världen och införlivats i olika kulturer.

Pressröster

"Ett av den indiska litteraturens, och världslitteraturens, mest spridda, inflytelserika och konstnärligt bestående verk ... Målgruppen må ursprungligen ha varit prinser men strängt taget talar verket till var och en som erfarit imbecilla översåtars nycker, ansatts av slemma vedersakare eller bara försökt betvinga högst egna skevheter och villor... Verket finns nu för första gången på svenska, i direktöversättning från sanskrit, genom en föredömliga utgåva..." - Alan Asaid, Svenska Dagbladet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Pancatantra
  2. +
  3. Mahabharata : ett urval

De som köpt den här boken har ofta också köpt Mahabharata : ett urval (häftad).

Köp båda 2 för 498 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Rolf Jonsson

  • Så får vi fler och billigare hyresrätter

    Gunnar Ivarson, Rolf Jonsson, Gunnar Du Rietz, Ni Sandberg

    Det finns för få hyresrätter i Sverige och de som byggs blir för dyra för att ungdomar eller vanliga inkomsttagare ska råd med dem. Det behövs därför åtgärder som ser till att det såväl byggs mer - men också att hyran blir lägre. Den här boken har...