Ett svenskt Leijon : ett liv i underrättelsevärlden (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
287
Utgivningsdatum
2022-10-04
Förlag
Medströms Bokförlag
Dimensioner
246 x 179 x 26 mm
Vikt
830 g
SAB
Sei
ISBN
9789173291767
Ett svenskt Leijon : ett liv i underrättelsevärlden (inbunden)

Ett svenskt Leijon : ett liv i underrättelsevärlden

(7 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2022-10-04
319
 • Skickas från oss inom 1-2 vardagar.
 • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Jan Leijonhielm är en nestor inom den svenska underrättelsevärlden, specialist på Sovjetunionen och Ryssland. Han befann sig i händelsernas centrum under en stor del av kalla kriget och även åren därefter.

Han var tidigt verksam vid det omtalade IB, som avslöjades av Jan Guillou och Peter Bratt 1973. IB var en hemlig underrättelseorganisation underställd Försvarsstaben. I den här boken skildrar Jan Leijonhielm den så kallade IB-affären inifrån, men även IB:s verksamhet i stort.

Leijonhielm ledde sedan en verksamhet som gick ut på att analysera det sovjetiska samhällets ekonomiska resurser och bakvägen komma fram till landets potential. Verksamheten Öst Ekonomiska Byrån skedde i samarbete med det svenska näringslivet och Försvarsmakten. Som mångårig projektledare på FOI (Totalförsvarets forskningsinstitut) ledde han slutligen den Rysslandsforskning som idag framstår som en av de viktigaste kunskapskällorna i Sverige.

Jan Leijonhielm har framför allt unika erfarenheter av att hantera agenter, informatörer och avhoppare - det som bland underrättelsefolk kallas HUMINT, Human Intelligence. Hur vet man om någon talar sanning? Eller om det istället rör sig om en infiltratör? Varför missar vi varningssignaler?

Jan Leijonhielm (född 1944) har studerat ryska i militär regi och därefter utbildat sig i bland annat sovjetologi vid Stockholms universitet. Han har varit verksam vid MUST, den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, liksom vid IB, den hemliga Informationsbyrån. Han har även varit chef för Öst Ekonomiska Byrån och senare institutionschef och projektledare för Rysslandstudierna vid FOI samt vid CATS, ett underrättelseanalysprojekt vid Försvarshögskolan.

Boken bygger i hög grad på författarens egna erfarenheter samt på möten och intervjuer med ledande svenska och internationella politiker, underrättelsechefer och forskare, såväl i väst som i öst.

Om boken:

Carl Bildt: "Efter decennier av tystnad finns det nu mycket Jan Leijonhielm kan och vill berätta. Underrättelsetjänst är viktigt för Sveriges säkerhet. Och det är viktigt att dessa dolda tjänsters historia nu skrivs. En fascinerande läsning."

Gudrun Persson, docent och forskningsledare vid FOI: "Långt från fantasins spionromaner blottlägger Jan Leijonhielm i sin bok tidigare okända delar av svensk underrättelsetjänst. Med underfundighet och pregnans avslöjar han hur det egentligen är, och det är berikande läsning för äldre och inte minst kommande generationer."

Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys: "Jan Leijonhielms bok ger en unik inblick i de mest mytomspunna men samtidigt minst kända delarna av det svenska underrättelsesamhället."

Kent Zetterberg, professor vid Försvarshögskolan: "Den svenska bevakningen av Sovjetunionen och Ryssland under epoken från 1960-talet fram till idag ges i mina ögon en närmast oöverträffad beskrivning och analys av en av våra stora experter på området."

 
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Ett svenskt Leijon : ett liv i underrättelsevärlden
 2. +
 3. Mina krig : Politik och diplomati i fredens tjänst

De som köpt den här boken har ofta också köpt Mina krig : Politik och diplomati i fredens tjänst av Carl Bildt (inbunden).

Köp båda 2 för 558 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Ett svenskt Leijon : ett liv i underrättelsevärlden. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Mycket tankeväckande
  Kim Erik Lindblom, 11 mars 2023

  För den som vuxit upp och levt under "kalla kriget" är boken en guldgruva. Full av AHA!-upplevelser.
  Jag rekommenderar den varmt till alla politiker och andra beslutsfattare av utopistisk läggning.

 2. Ett svenskt Leijon förtjänar användas som lärobok
  Ingolf Kiesow, 13 februari 2023

  Jan Leijonhjelms bok "Ett svenskt Leijon" är en sammanfattning som är så fullständig som den kan vara utan att bli oläslig, en sammanfattning av det svenska underrättelsesystemets utveckling från slutet av det andra världskriget fram till dags dato. Allt är sett ur författarens synvinkel, men författaren har varit med nästan överallt, och hans personliga omdömen är ett plus för boken. Den rekommenderas varmt.

Visa alla 2 recensioner