Inte bara spioner... : stasi-infiltration i Sverige under kalla kriget (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
286
Utgivningsdatum
2011-09-15
Upplaga
1
Förlag
Carlsson
Dimensioner
220 x 160 x 20 mm
Vikt
660 g
SAB
Kfah.55
ISBN
9789173314305

Inte bara spioner... : stasi-infiltration i Sverige under kalla kriget

(12 röster)  |   Läs 5 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2011-09-15
259
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Sommaren 2010 tvingades den svenska säkerhetspolisen öppna sina arkiv, inte helt som i Tyskland, men mer än avsett. Detta på en ansökan av forskaren professor Birgitta Almgren. Dokumenten avslöjar att Sverige var ett viktigt land för östblocket, och DDR är fortfarande efter 20 år en viktig fråga. I Inte bara spioner rekonstruerar Almgren händelseförlopp med hjälp av mängder av dokument från Stasis arkiv samt de nyöppnade svenska. Varför handlade de svenska Stasiagenterna som de gjorde? Det handlar om svenska säkerhetspoliser, Stasiofficerare och deras informatörer, inofficiella medarbetare (IM), m. fl; spioner och agenter men även människor som av olika orsaker blev informatörer. En tredjedel av informatörerna var kvinnor. Det handlar om svek, utpressning och hot, förförelse och sex, kanske ibland om politisk övertygelse.

Birgitta Almgren är professor emerita i tyska vid Södertörns högskola, forskare, och författare till två uppmärksammade böcker: Inte bara Stasi och Drömmen om Norden . Hon är också läromedelsförfattare tillsammans med historikern och maken Hans Almgren. Bosatt i Arboga.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Inte bara spioner... : stasi-infiltration i Sverige under kalla kriget. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Gedigen och intressant
  John Svensson, 29 december 2014

  Gediget arbete. Behövs en genomlysning av svenska myndigheters ansvar för historieforskningen. Mycket fakta och intressanta detaljer. Författaren har trots tystnadsplikt skrivit en mycket bra bok. Kan även rekommendera Olof Frånstedts böcker, bl.a. Spionjägaren som också handlar om Säpo.

 2. Ett mörkt kapitel
  Anders Bjurstedt, 24 december 2014

  Man kan ju fråga sig vad det beror på att arkiven är hemligstämplade ytterligare 60 år......borde vara öppna som i andra västereuropeiska länder

 3. Tung att läsa med alla fakta. Eftersom författaren...
  Ewa Interstein, 26 juni 2013

  Tung att läsa med alla fakta. Eftersom författaren inte fick avslöja personerna som det gällde blev boken inte lika intressant. SÄPO:s agerande var mest till för att dölja och inte avslöja spionerna.

 4. Inte riktigt vad jag tänkt mig. Man får känslan av...
  Bertil Åke Hultgren, 16 april 2013

  Inte riktigt vad jag tänkt mig. Man får känslan av någon form av rapport. Varför detta hemlighetsmakeri. DDR finns inte längre.

 5. Lågvattenmärke
  Skoglars, 12 februari 2012

  Den som ska skriva om historia måste göra det objektivt. Det gör inte Birgitta Almgren. Efter sin första bok om kontakterna mellan Sverige och DDR på skolområdet fortsätter hon här med sin antisocialistiska kampanj. Det är den och inget annat som driver boken framåt. Almgren har förvisso lagt ner ett stort arbete men på ett klent material, därtill utlämnat till henne på sällsynt hårda villkor. När man ser det färdiga resultatet får man vara glad att SÄPO och Riksarkivet inte gav henne tillgå... Läs hela recensionen

Visa alla 5 recensioner

Fler böcker av Birgitta Almgren