Rätten till privatlivet : och moralen bakom omoralen i svensk press (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
384
Utgivningsdatum
2018-02-12
Förlag
Carlsson
Dimensioner
247 x 175 x 28 mm
Vikt
828 g
SAB
Bt
ISBN
9789173317245
Rätten till privatlivet : och moralen bakom omoralen i svensk press (inbunden)

Rätten till privatlivet : och moralen bakom omoralen i svensk press

Inbunden Svenska, 2018-02-12
298
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
I Rätten till privatlivet undersöker historikern Mattias Hessérus hur idén om en definierad och skyddad privatsfär i Sverige förändras och växer sig starkare under 1900-talet och hur den svenska pressen har motiverat intrång i privatlivet.

Undersökningen behandlar perioden 19201980 och utgår från striden kring tidningen Fäderneslandet. Tidningen bedrev under 1920-talet en journalistik som fortfarande är unik när det gäller avslöjandet av människors privata angelägenheter. Den ansågs så hänsynslös att den blev bojkottad och tvingades till nedläggning 1927 av en samlad press och av en bred folklig opinion. Bojkotten mot Fäderneslandet var också upptakten till en period i svensk historia då gränserna för privatlivet stakades ut och synliggjordes, och då samhällets värderingar förändrades i grunden. Genom 1920-talets sedlighetsdebatt, 1950-talets homosexjakt och 1960-talets utmanande publicistik kom frågan om privatlivets helgd att ställas på sin spets.

Rätten till privatlivet ger ett historiskt perspektiv på dagens debatter om frågan om skyddet för privatlivet, den personliga integriteten och pressens ansvar. Hur värnar man rätten till en fredad sfär i en värld där allt kan göras synligt?

Mattias Hessérus är historiker och verksam vid Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse för allmännyttiga ändamål. Han disputerade vid Uppsala universitet 2016 och har tidigare gästforskat vid Columbia University Graduate School of Journalism, New York, samt vid Centre de sociologie européenne, EHESS, Paris. Hessérus har varit redaktör vid Axess magasin och arbetat för dagspress, radio och tv. Rätten till privatlivet är hans doktorsavhandligen.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Rätten till privatlivet : och moralen bakom omoralen i svensk press
  2. +
  3. Sveriges långa historia : människor, makt och gudar under 14000 år

De som köpt den här boken har ofta också köpt Sveriges långa historia : människor, makt och g... av Jonathan Lindström (inbunden).

Köp båda 2 för 557 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Mattias Hessérus