"För själens långa resa efter döden brukade egyptierna, bland andra föremål i graven, också förse sina döda med en papyrusrulle som vore det ett skriftligt pass, vilket skulle säkerställa ett välvilligt mottagande vid de många portarna i de himmelska trakterna och hemvisterna."
Med dessa ord inleder den preussiske egyptologen Carl Richard Lepsius sin utgåva från 1842 av Iufanchs papyrus i Turin, ett nära 20 meter långt dokument som han valde att kalla den egyptiska dödsboken. Här fanns beskrivningar av vad en människa ansågs behöva känna till inför sin resa till de dödas rike. Än idag gör Lepsius till synes kompromisslösa titel textsamlingen till det mest kända verket ur Egyptens rika gravlitteratur. Nu föreligger den för första gången i svensk översättning från de fornegyptiska originaltexterna, därtill med innehållsliga kommentarer. En inledning ger bakgrunden till Dödsbokens uppkomst och dess roll i det samtida egyptiska samhället, samt varför den i västerlandet alltjämt väcker en sådan nyfikenhet i mötet med forntidens tankevärld.
Nils Billing är fil. dr i egyptologi, teol. dr i religionshistoria och verksam som docent vid Teologiska institutionen, Uppsala universitet. Han har tidigare på samma förlag givit ut Egyptens pyramider - Evighetens arkitektur i forntid och nutid.
Det finns 1 recension av De dödas bok : den fornegyptiska dödsboken. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den!
Sätt ditt betyg »
Nisse Billings översättning av den fornegyptiska dödsboken i sin helhet är precis så bra som jag hade väntat mig. Den ger läsaren en fantastisk inblick i det holistiska perspektiv som präglade livet i det forntida Egypten. Tack för ett utomordentligt noggrant forskararbete, som inte lämnar något övrigt att önska. Hoppas boken kommer att översättas till engelska. Det skulle vara värdefullt för afrikanska forskare.