Berättarna 2. Folksagan i Sverige (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Folksagan i Sverige (del 2/3)
Antal sidor
623
Utgivningsdatum
2017-11-08
Upplaga
1
Förlag
Carlsson
Medarbetare
Molin, Johannes (form)
Dimensioner
235 x 162 x 43 mm
Vikt
1114 g
SAB
G.07
ISBN
9789173318723

Berättarna 2. Folksagan i Sverige

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2017-11-08
279
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Folksagan i Sverige i tre fristående delar är det mest omfattande verk om folksagan som utgivits i Sverige på 65 år. Verket är en guldgruva för lärare, berättare, förskollärare, hembygdsforskare och alla andra berättarintresserade som vill finna nya sagor att berätta och få en bakgrund till sagoberättandet i Sverige. Sammanlagt återges och kommenteras runt 1000 sagor. Verket utges i samarbete med Sagomuseet i Ljungby och Vislanda hembygdsförening, i samband med 200-årsminnet 2018 av Gunnar Olof Hyltén-Cavallius födelse.

I denna volym möter läsaren 30 berättare av folksagor ordnade kronologiskt efter födelseår. Här ingår romska och samiska liksom resandefolkets berättare. Här framgår varje berättares biografi och repertoar. Framställningen täcker in, drygt, de senaste 100 åren och man kan se hur berättartraditionen i Sverige har förändrats. De folkrörelser som växte fram i slutet på 1800-talet behövde andra berättelser än bondesamhällets folksagor. Ironiskt nog har det blivit så att det är först när de främsta berättarna redan är borta som forskarna riktar sitt intresse mot dessa traditionsbärare snarare än mot själva texterna. Historiken går ända fram till de senaste decenniernas renässans för muntligt scenberättande inom ramen för den framväxande berättarrörelsen.

Per Gustavsson är sagoberättare och författare och en förgrundsgestalt i de senaste decenniernas berättarrörelse. Bosatt i Bjärnum i norra Skåne. Ulf Palmenfelt är professor em. i etnologi och folkloristik vid Uppsala universitet, campus Gotland. Författare till en rad böcker i sitt ämne och bosatt i Visby.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Berättarna 2. Folksagan i Sverige
  2. +
  3. Girig-Sverige : så blev folkhemmet ett paradis för de superrika

De som köpt den här boken har ofta också köpt Girig-Sverige : så blev folkhemmet ett paradis ... av Andreas Cervenka (storpocket).

Köp båda 2 för 388 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Berättarna 2. Folksagan i Sverige. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Svensk kulturhistoria
    Sari Andersson, 19 oktober 2018

    En skattkammare för en lärare som jag som arbetar med berättande som verktyg. Ypperligt komplement till den traditionella litterära kanon som vänder sig till barn och ungdomar

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av författarna