Berättelserna 3. Folksagan i Sverige (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Folksagan i Sverige (del 3/3)
Antal sidor
933
Utgivningsdatum
2017-11-08
Upplaga
1
Förlag
Carlsson
Medarbetare
Molin, Johannes (form)
Dimensioner
235 x 158 x 63 mm
Vikt
1600 g
SAB
G.07
ISBN
9789173318730

Berättelserna 3. Folksagan i Sverige

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2017-11-08
325
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Folksagan i Sverige i tre fristående delar är det mest omfattande verk om folksagan som utgivits i Sverige på 65 år. Verket är en guldgruva för lärare, berättare, förskollärare, hembygdsforskare och alla andra berättarintresserade som vill finna nya sagor att berätta och få en bakgrund till sagoberättandet i Sverige. Sammanlagt återges och kommenteras runt 1000 sagor. Verket utges i samarbete med Sagomuseet i Ljungby och Vislanda hembygdsförening, i samband med 200-årsminnet 2018 av Gunnar Olof Hyltén-Cavallius födelse.

I de svenska folklivsarkiven finns ungefär 7 000 uppteckningar av folksagor. Denna volym ägnas helt åt dessa berättelser. Ytterligare några hundra finns i publicerade samlingar. Av de sagor som finns med i denna tredje del, Berättelserna, finns förstås de vanligaste sagorna med men gärna i ovanliga varianter. Författarna har likaså prioriterat sådana uppteckningar som inte tidigare har publicerats och sådana som endast finns i svåråtkomliga publikationer.
I denna nyskapande utgåva, Folksagan i Sverige, med denna tredje del, Berättelserna, redogör Gustavsson/Palmenfelt för den vetenskapliga gruppindelningen av folksagor, liksom för sagornas olika funktioner.

Per Gustavsson är sagoberättare och författare och en förgrundsgestalt i de senaste decenniernas berättarrörelse. Bosatt i Bjärnum i norra Skåne. Ulf Palmenfelt är professor em. i etnologi och folkloristik vid Uppsala universitet, campus Gotland. Författare till en rad böcker i sitt ämne och bosatt i Visby.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Berättelserna 3. Folksagan i Sverige. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. En bit kulturhistoria
    Sari Andersson, 19 oktober 2018

    Berättelserna ger en fantastisk inblick l livet från förr - i vilka sammanhang folk levde och verkade. En riktig kulturskatt som jag ser det. Denna tredje bok om folksagan i Sverige gör det möjligt för mig som lärare att göra kopplingar mellan dåtid och nutid, berättelser från andra kulturer och den svenska/nordiska, samt göra det möjligt för de barn och ungdomar jag möter att förstå att vi människor här- och därifrån är mer lika än olika

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av författarna