Mysteriet på Östersjön i det kalla krigets skugga : forskningar efter M/S Kinnekulles och S/S Iwans besättningsmän (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
534
Utgivningsdatum
2018-10-10
Upplaga
1
Förlag
Carlsson
Medarbetare
Antonisen, Petter (form) / Carlsson, T. (form)
Dimensioner
35 x 245 x 175 mm
Vikt
1230 g
SAB
Prcd,K.55
ISBN
9789173319294
Mysteriet på Östersjön i det kalla krigets skugga : forskningar efter M/S Kinnekulles och S/S Iwans besättningsmän (inbunden)

Mysteriet på Östersjön i det kalla krigets skugga : forskningar efter M/S Kinnekulles och S/S Iwans besättningsmän

Inbunden Svenska, 2018-10-10
323
  • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Forskning efter M/S Kinnekulles och S/S Iwans besättningsmän

Den 20 februari 1948 i stark vind och 20 graders kyla stötte tre danska fiskare på ett nedisat, brandskadat fartyg utan besättning, vilket drev omkring i ismassorna på Östersjön utanför danska kusten. Vraket gjorde ett spöklikt intryck. Det visade sig vara det svenska fartyget M/S Kinnekulle. Snart därefter försvann spårlöst ytterligare ett svenskt fartyg, S/S Iwan. Båda hade lastat kol i Polen.

Försvinnandena blev aldrig klarlagda. Under 20 år har historikern och författaren Jan Sjöberg forskat oförtrutet för att klarlägga dessa två fartygs och besättningars öden. Det hela blir till en studie också i det kalla krigets praktik genom författarens många och intensiva kontakter med polska myndigheter och arkiv, med samtal och intervjuer, med ambassadkontakter och möten med sjöfolk och efterlevande. De polska och svenska hemliga, militära underrättelse- och säkerhetstjänsterna, svenska Utrikesdepartementet, svenska journalister och andra har också varit behjälpliga.

Dock har sidospår varit förledande och mängden av övriga personer som på något sätt kunnat sitta inne med information och minnen har varit stort. Sjöberg har med denna bok skrivit nutidshistoria på ett sätt som knappast gjorts tidigare. Spåren av ogenomtränglighet, politiska intressen, har varit legio.

Jan Sjöberg, född och uppvuxen i bohuslänska Hjärtum, numera bosatt bosatt i Vargön utanför Vänersborg, är historiker, författare och rektor. Har en mångårig verksamhet inom den svenska hembygdsrörelsen och länsmuseernas samarbetsråds styrelse.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Mysteriet på Östersjön i det kalla krigets skugga : forskningar efter M/S Kinnekulles och S/S Iwans besättningsmän
  2. +
  3. Minkriget i Östersjön 1914-1915

De som köpt den här boken har ofta också köpt Minkriget i Östersjön 1914-1915 av Gunnar Möller (inbunden).

Köp båda 2 för 722 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Jan Sjöberg

  • Ett mindre konstverk

    Jan Sjöberg

    Hur många människor har inte någon gång tänkt tanken att genomföra den perfekta stöten? Det är nog till och med så att en ansenlig skara lyckas utse en lämplig kandidat till den dubiösa uppgiften. Men att omvandla en tanke till verklighet är en an...