Möten med Keve Hjelm (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
309
Utgivningsdatum
2019-08-16
Förlag
Carlsson
Medarbetare
Eriksson, Ludvig (form)
Dimensioner
220 x 160 x 30 mm
Vikt
726 g
SAB
Ikz Hjelm, Keve
ISBN
9789173319720

Möten med Keve Hjelm

(1 röst)  |   Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2019-08-16
309
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Skådespelaren och regissören Keve Hjelm (1922-2014) var något av ett kraftcentrum inom svensk teater. I denna personliga minnesbok tecknar litteraturvetaren Ola Holmgren sitt vänporträtt av den nyskapande scenkonstnären. I gott sällskap av dramatiker som Strindberg, Molière, Shakespeare och Eugene ONeill bjuder dessa möten med Keve Hjelm både på intellektuella äventyr och på gripande rolltolkningar. De lyfter fram Keve Hjelms inspirerande bidrag till skådespelarkonsten; ordet som blir kropp, tanken som förenas med känslan.

Holmgren beskriver målande den första januarikvällen när de träffades i en lång kö till Strindbergsmuseet där Olof Lagercrantz skulle tala om Strindberg. De kom inte in, däremot kom de in på krogen där de över flera öl dryftade Strindbergs konster. Därmed var en grund lagd för en vänskap och ett kamratskap också i arbetet på Teaterhögskolan. De två diskuterade konsten, litteraturen, teatern liksom de stora dramatikerna. Med utgångspunkt i sin gamla dagbok med dess kortfattade noteringar bygger Holmgren ett närskådande manus. Där finns Keve Hjelm, orädd, obekväm och alltid väljande sin egen väg.

Ola Holmgren, professor emeritus, litteraturvetare, teaterlärare, författare till en rad böcker om Ivar Lo-Johansson, Peter Weiss, Bob Dylan m.fl. Numera bosatt på Öland.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Möten med Keve Hjelm
  2. +
  3. Livslång rörelse : en essä om Ola Billgrens konstnärskap

De som köpt den här boken har ofta också köpt Livslång rörelse : en essä om Ola Billgrens kon... av Douglas Feuk (häftad).

Köp båda 2 för 576 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Möten med Keve Hjelm. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Möten med Ola Holmgren
    Jurek Sawka, 29 oktober 2019

    Läst Ola Holmgrens högst intressanta bok - Möten med Keve Hjelm. Det mest imponerande och förvånande (Ola är professor i litteraturvetenskap) är den insiktsfulla redogörelsen för Keves praktiska teaterarbete. På det planet blir boken en hjälpreda, vägledning för dagens skådespelare och regissörer i en tid de det är svårt att orientera sig - hur man ska arbeta under de förvirrande omständigheterna som råder idag. För dramaturger och litteraturvetare rekommenderar jag de minutiösa analyserna a... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Ola Holmgren