Handen i den digitala världen (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
167
Utgivningsdatum
2019-08-16
Förlag
Carlsson
Medarbetare
Molin, Simon (form)
Illustratör/Fotograf
Göran Lundborg
Dimensioner
215 x 160 x 20 mm
Vikt
426 g
SAB
Vca
ISBN
9789173319874

Handen i den digitala världen

(4 röster)  |   Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2019-08-16
216
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.


I vår digitaliserade värld har handens roll förändrats. Datorer har tagit över mycket av de aktiviteter som händerna är vana att utföra. Handens komplicerade grepp och funktioner ersätts alltmer av enskilda fingrars tryck på en skärm eller ett fingers svep över skärmen, någon som ligger mycket långt ifrån vad handen är skapad för att göra. Handen har svårt att känna igen sig i det digitala landskapet och det kan lätt uppstå en konflikt mellan handens praktiska och den tekniska intelligens som representeras av datorer, smarta telefoner och surfplattor.

Författaren understryker vikten av att värna om det genuint mänskliga som ryms i handen och att hitta rätt balans mellan datorns och handens möjligheter i det digitaliserade samhället inom skola, utbildning, kommunikation, kultur och läkekonst. Hur påverkas händernas finmotorik, känslighet och skapande förmåga och vad händer med skrivkonsten, hantverkskunnandet och alla de yrken i samhället som är beroende av händers funktion? Vad händer med barnens händer och hjärnor när förskolan digitaliseras och skolslöjden ersättes av ämnen som programmering och datakunskap? Är nätläkarens digitala diagnoser utan medverkan av en undersökande hand rimliga? Detta är några av de frågor som berörs i boken som är illustrerad av författarens egna skisser och teckningar.

Göran Lundborg är professor emeritus, handkirurg och forskare. Han gav tidigare ut boken Handen och hjärnan Från Lucys tumme till den tankestyrda robothanden (2011). Han är boende i Malmö och är en uppskattad föredragshållare.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Handen i den digitala världen
 2. +
 3. Myten om det normala : att läka trauma och sjukdom i en toxisk kultur

De som köpt den här boken har ofta också köpt Myten om det normala : att läka trauma och sjuk... av Gabor Maté, Daniel Maté (inbunden).

Köp båda 2 för 495 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Handen i den digitala världen. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Bra på lärarutbildningar
  Lena Lindenstrand, 22 september 2020

  Den är väldigt bra speciellt för yngre som är uppväxt i den digitala världen för mig var det bra med påminnelser.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Göran Lundborg

 • Handkirurgi

  Göran Lundborg, Anders Björkman

  Den mänskliga handen kan ses som ett sinnesorgan - en hjärnans förlängning mot yttervärlden. Händernas förmåga till både finmotorik och kraftgrepp spelar en avgörande roll och en handskada kan skapa stora problem i yrkeslivet och för möjligheten a...

 • Tre punkt noll : handen, hjärnan, tiden

  Göran Lundborg

  Händerna fanns väl utvecklade mycket tidigt hos våra avlägsna förfäder - långt innan hjärnan var fullt utvecklad. Evolutionen tycks ha prioriterat handen före hjärnan. Handen med den rörliga tummen gav våra tidiga föregångare en fördel i kampen fö...