Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
364
Utgivningsdatum
2011-03-25
Upplaga
1
Förlag
Brombergs
Översättare
Ulla Danielsson
Originaltitel
Just Kids
Dimensioner
180 x 110 x 20 mm
Vikt
258 g
SAB
Ijz Smith, Patti,Inz Mapplethorpe, Robert
ISBN
9789173373180
Just kids (pocket)

Just kids

(65 röster)  |  Läs 8 recensioner
Pocket,  Svenska, 2011-03-25
79
 • Skickas från oss inom 1-2 vardagar.
 • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
"Det var sommaren då Coltrane dog. Sommaren då Jimi Hendrix satte eld på sin gitarr och Kina sprängde en vätebomb. Det var uppror i Newark och protestmarscher mot Vietnamkriget. Världen stod på tröskeln till en ny tid. Det var kärlekens sommar. Det var sommaren som förändrade mitt liv. Det var sommaren då jag mötte Robert."

Den heta sommaren 1967 lämnar Patti Smith hemstaden i New Jersey. Hon hoppar av sin lärarutbildning och tar sig till äventyret i New York. Hon är tjugo år gammal och har tröttnat på hemstadens inskränkthet. Hon vill få nya intryck och utvecklas. Och framför allt vill hon skapa. I New York träffar hon sin själsfrände Robert Mapplethorp. De två blir ett par och lever tillsammans i många år. Tillsammans med Robert kommer Patti rakt in i en miljö och atmosfär som sjuder av kreativitet och liv. Båda får de inspiration att utvecklas, och båda kommer de med tiden att nå stor berömmelse och revolutionera sina konstarter; han som fotograf och hon som musiker och poet.

Just Kids är en levande skildring av New Yorks avantgardistiska och spännande kulturliv i början av 70-talet. Här får vi möta författare, musiker och konstnärer, och många av dem har påverkat en hel generation och givit avtryck långt utanför New Yorks gränser. Här fanns Sam Shepard, Janis Joplin, Jim Morrison, Andy Warhol, Bob Dylan, William Burroughs, Tom Verlaine och många fler.

Just Kids är inte bara ett unikt tidsdokument utan också en varm och innerlig kärleksförklaring till en älskad vän.

Polarprismotivering: "Polar Music Prize 2011 tilldelas den amerikanska poeten och musikern Patti Smith. Genom att viga sitt liv åt konst i alla dess former har Patti Smith visat hur mycket rock'n'roll det finns i poesi och hur mycket poesi det finns i rock'n'roll. Patti Smith är en Rimbaud med Marshall-förstärkare. Hon har förändrat hur en generation ser ut, tänker och drömmer. Den unika konstnärssjälen Patti Smith visar att people have the power."
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Just kids
 2. +
 3. Till dig som famlar : korsdragspoesi

De som köpt den här boken har ofta också köpt Till dig som famlar : korsdragspoesi av Pia Eriksson (inbunden).

Köp båda 2 för 308 kr

Kundrecensioner

Det finns 8 recensioner av Just kids. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Personlig kärlekshistoria
  Malin W, 30 maj 2018

  En rörande kärleksförklaring till Robert och ett spännande tidsdokument över New Yorks kulturliv under slutet av sextio- och början av 70-talet.

 2. Kärlek till konsten
  bonadea, 20 juli 2017

  En vacker självbiografi av Patti Smith , en hyllning till konsten och en historia om en kärlek och vänskap mellan Patti Smith och konstnären Robert Mapplethorpe. Petti ger även genom att skriva denna bok liv åt alla okända konstnärer som hon har träffat i sin ungdom, trasiga individer , svarta änglar. En känsofylld bok full av vördnad och kärlek

 3. Godmother of the punk
  Jelena , 28 februari 2017

  Vilken hyllning till New York på 70 talet! Fantastiska beskrivningar och förklaringar på hur de levde, vad de gjorde! Jag älskar Robert och hennes relation med honom, man måste läsa denna fantastiska bok!

 4. Lysande bok om en svunnen tid i NY
  Claes Olsson, 20 december 2016

  Lysande skildring över en svunnen tid (1970-tal) i bohemkretsarna i New York bland musiker (bl a Patti Smith själv), författare, konstnärer och andra levnadskonstnärer när rockstaden NY var på topp, och även hotell Chelsea som navet i bohemkretsarna.

 5. Just Kids av Patti Smith
  Eva Ekelund, 17 juni 2015

  Jag har läst den ett par gånger. Den är betydelsefull för mig.
  Nu köpte jag ett ex till ett barnbarn 16 år och ett till ett barnbarnsbarn på hans 20-årsdag !

 6. Modern klassiker
  Max Andersson, 13 mars 2014

  En mycket gripande och väl skriven biografi om ung kärlek och dess fallgropar och förfall. Ljuset, mörkret och kontrasten där emellan skildras av Patti Smith på ett sätt jag inte trodde hon var kapabel till. En modern klassiker, skriven med ett bra språk,som med nöje kan läsas av såväl den som gillar hennes musik som den ovetande.

 7. Helt underbar bok, och läste den faktiskt ut på tre...
  Karianne Esseveld, 26 augusti 2013

  Helt underbar bok, och läste den faktiskt ut på tre dagar =) Tyckte om pulsen i hennes berättelse och var nöjd mitt köp! Rekommenderas varmt!

 8. Rock och Rimbaud
  Sofie, 19 november 2012

  Just Kids är en odyssé i allkonstnären Patricia Lee Smiths liv, en ungdomsskildring av en blivande rockstjärna i New York under sjuttiotalet. Det börjar som en biografi av Smiths uppväxt i Chicago, till att som ung flytta till New York för att på dagen pendla mellan jobb, och på natten sova på bänkar och kyrkogårdar för att ta sig framåt. Hon möter fotografen Robert Mapplethorpe, som blir hennes älskare och senare livslånge vän. Biografin flyter ut till ett poetiskt verk, med ett övergripande... Läs hela recensionen

Visa alla 8 recensioner

Fler böcker av Patti Smith