Tills vingen brister : en bok om Jussi Björling (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
413
Utgivningsdatum
2011-05-03
Upplaga
1
Förlag
Brombergs
Dimensioner
178 x 110 x 26 mm
Vikt
220 g
SAB
Ijz Björling, Jussi
ISBN
9789173373548

Tills vingen brister : en bok om Jussi Björling

(5 röster)  |  Läs 3 recensioner
Pocket,  Svenska, 2011-05-03
79
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Denna reviderade utgåva av Yrsa Stenius bok om Jussi Björling berättar om dalmasen från Borlänge som blev sin tids mest hyllade tenor och en av förra århundradets allra största sångare. Det är en personligt vinklad biografisk berättelse, om det stora konstnärskapets givmildhet och dess hutlösa pris.

Vi får följa Jussi Björlings liv och karriär från småpojksårens kyrkokonserter i den berömda Björling-kvartetten till det sista framträdandet i Göteborg, endast två veckor innan han dog. Men framför allt får vi för första gången en psykologisk studie i Jussi Björlings människo- och konstnärsöde, det märkvärdiga men också maktpåliggande ödet att vara född till underbarn.

Att ha en röst som Jussi Björlings är en gudagåva, en gudagåva som lade världen för hans fötter men som också stundtals var honom övermäktigt tung att bära. Med stor psykologisk inlevelseförmåga följer Yrsa Stenius Jussi Björling i hans livslånga kamp med sin bestämmelse: de ohyggliga förväntningarna som måste infrias och som han infriar med råge, allt medan han brinner och bränner ut sig för flammande eld.

Yrsa Stenius bok om Jussi Björling växer till ett drama om skaparkraft och destruktionsdrift hos oss människor, krafter som i sin envig om herraväldet frambringar stor konst.

Yrsa Stenius är journalist och författare till bl a Makten och kvinnligheten, Mannen i mitt liv samt Taxar, kärlek och sorg.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Tills vingen brister : en bok om Jussi Björling. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Ovanlig sångarbiografi
  Peter Seiler, 22 december 2015

  Det är första gången jag läser en sångarbiografi som inte svämmar över av succéer, ständigt lyckade premiärer och ett trist och tjatigt uppräknande av kalenderuppgifter.
  Jussi Björling var, med sin av fadern mycket tidigt rätt skolade tonbildning och en medfödd mycket vacker och vemodig timbre, en i den västerländska sångarvärlden helt unik artist.
  Yrsa Stenius skriver en mycket inträngande skildring om Jussi och om hur hans liv säkert inte alltid var lätt. Även om Stenius självkla... Läs hela recensionen

 2. Jussis ödesmättade liv
  Kalle på spången, 27 juli 2015

  Tyckte att boken är välskriven och intressant - belyste sidor som jag i alla fall inte visste så mycket om. Vilket liv- vilken ångest mannen måste ha haft under sitt liv på jorden....
  Saknar ngt enstaka foto kanske för att belysa hans stora insatser i sång- och operakonstens värld.

 3. Yrsa Stenius har verkligen lyckats tränga in på djupet...
  Hans Jacobsson, 16 september 2013

  Yrsa Stenius har verkligen lyckats tränga in på djupet om människan Jussi Björling. Hennes språk är lysande och hon lyckas att balansera sin beundran för underbarnet Jussi med journalistisk objektivitet.

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Yrsa Stenius