En halv sanning är också en lögn (kartonnage)
Fler böcker inom
Format
Kartonnage
Språk
Svenska
Antal sidor
186
Utgivningsdatum
2013-08-15
Upplaga
1
Förlag
Brombergs
Medarbetare
Cervin, Jan (form)
Dimensioner
205 x 145 x 20 mm
Vikt
310 g
SAB
174.907,Bt
ISBN
9789173374989

En halv sanning är också en lögn

(25 röster)  |   Läs 10 recensioner
Kartonnage,  Svenska, 2013-08-15
208
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
Med sin skarpa och analytiska blick granskar Hanne Kjöller några uppmärksammade fall i media där hon menar att läsare, åhörare och tittare vilseletts av journalister som bara berättar halva sanningen.

»En halv sanning är också en lögn. Orden nådde mina öron första gången i en teveintervju för många år sedan. Formuleringen var Henning Mankells. Meningen har sedan dess legat och skvalpat i mitt huvud.

Som mediekonsument har jag gång på gång blivit påmind om hur sant påståendet är. Hur journalister genom att utelämna vissa avgörande uppgifter kan skapa en helt felaktig, och då menar jag verkligen helt felaktig, bild av verkligheten. Vissa reportrar har mer och mer gått in i rollen som aktivister snarare än journalister. I stället för att söka sanningen,också när den är obekväm för den enskilde, har reportrar iklätt sig Robin Hood-kostymen och blivit ett slags överklagandeinstans som driver enskilda fall. Arbetsverktyget är ofta en dramaturgisk modell med offer, hjälte och skurk. Haken med denna Hollywoodtypiska berättarteknik är att den vanligen fördummar mer än den förklarar.

Just för att jag tror på att journalister har en viktig roll i det demokratiska samtalet blir jag smått galen över utvecklingen. Just för att jag menar att ett upplyst folk är en förutsättning för en fungerande debatt. Just därför har jag svårt att uthärda alla dessa halvsanningar och hellögner. Och just därför skriver jag den här boken.«

Hanne Kjöller
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 10 recensioner av En halv sanning är också en lögn. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En viktig bok!
  Pär Lindberg, 21 mars 2014

  Vare sig du är borgerlig eller vänster så behöver vi alla uppmärksammas på hur journalistik kan användas till att förmedla annat än bara fakta! Jag läser kvällstidningar på ett nytt sätt numera!

 2. Det är möjligt att det finns något sakfel i boken men...
  Lennart, 25 oktober 2013

  Det är möjligt att det finns något sakfel i boken men det är en "piss i Mississippi", om uttrycket tillåts, mot de medvetna fel som Hanne Kjöller belyser i sin modiga och angelägna bok om hur nyhetsmedia fungerar.
  Som någon sagt tidigare - alla borde läsa boken.

 3. "En sanning är också en lögn" är en "studie" i hur en...
  Joni, 19 oktober 2013

  "En sanning är också en lögn" är en "studie" i hur en journalist gör sig själv illa. Hanne Kjöller tar som sin uppgift att läxa upp hela journalistkåren. Hon är ju den bästa i klassen jämfört med alla andra. Det är den kortaste recensionen av hennes bok. Hon vinklar, skriver tråkigt och den enda sanningen är hennes egen. Kort sagt när man kritiserar andra måste man själv vara korrekt annars är man inte trovärdig själv. Det är en enkel regel som en journalist lär sig tidigt i sin karriär. Tro... Läs hela recensionen

 4. Även om boken innehåller en del faktafel, så måste ju...
  Britt Conninger, 18 oktober 2013

  Även om boken innehåller en del faktafel, så måste ju metodbeskrivningarna ses som konsumentupplysning. Jag läser och lyssnar betydligt mera kritiskt numera.

 5. En strålande bok om avarterna inom nutida journalistik...
  Lars Holmberg, 18 oktober 2013

  En strålande bok om avarterna inom nutida journalistik illustrerad med en mängd belysande exempel. Den borde läsas av alla. Hanne Kjöller går modigt i clinch med den mediala makteliten i public service och dagspressen. Det ramaskri som stämts upp i vissa kretsar visar hur angelägen boken är.

 6. En banbrytande bok som ligger rätt i tiden och som...
  HANS HULTQVIST, 16 oktober 2013

  En banbrytande bok som ligger rätt i tiden och som behövs.
  Modigt av författaren att belysa problemen inom sitt eget skrå!

 7. Bortsett från konstaterade misstag, kunde och borde...
  Sten G, 9 oktober 2013

  Bortsett från konstaterade misstag, kunde och borde hon ha gjort något bättre av mycket bra uppslag. Språket hade kunnat skilja sig någon mer från det som används i tidningskrönikor.

 8. Härligt och modigt av Hanne Kjöller att kritisera...
  Lennart , 2 oktober 2013

  Härligt och modigt av Hanne Kjöller att kritisera kollegorna i journalistkåren. Det är särskilt viktigt i dag när allt som sägs i media är tillrättalagt så att man får dramaturgin att passa med de egna åsikterna. Chefredaktörerna tävlar om vem som är mest politisk korrekt och berömmer varandra till stordåd om man hittar något som upprör dem själva i första hand. Svensken får i dag läsa media som ryssarna läste Pravda på sin tid - mellan raderna, vem har skrivit(?) och varför är frågan aktuell just nu?

 9. Lättläst. Intressant att få ta del av bakgrunden till...
  Robert Granath, 20 september 2013

  Lättläst. Intressant att få ta del av bakgrunden till de " upprörande" historier som slås upp i media. Man får också klart för sig hur journalister sätter rubriker på ett tendentiöst sätt. Knölar tar upp några fall med pedofiler där journalisterna kanske inte agerat helt korrekt och där man ändå som läsare tycker att det var bra att de blev illa behandlade i media. Det gör dock inte boken sämre att man som läsare kanske har avvikande mening i några fall. Det blir bara litet att fundera på.

 10. Egentligen tyckte jag mycket bra om boken, men jag...
  Abolhassan, 18 september 2013

  Egentligen tyckte jag mycket bra om boken, men jag blev väldigt besviken när jag förstod att Hanne Kjöller själv slarvat med fakta.

Visa alla 10 recensioner

Fler böcker av Hanne Kjöller