En halv sanning är också en lögn (kartonnage)
Fler böcker inom
Format
Kartonnage
Språk
Svenska
Antal sidor
177
Utgivningsdatum
2013-11-26
Upplaga
1
Förlag
Brombergs
Medarbetare
Cervin, Jan (form)
Dimensioner
205 x 145 x 13 mm
Vikt
300 g
SAB
174.907,Bt
ISBN
9789173376013

En halv sanning är också en lögn

(6 röster)  |   Läs 3 recensioner
Kartonnage,  Svenska, 2013-11-26
209
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
Ny bearbetad utgåva av Hanne Kjöllers uppmärksammade debattbok.

Med sin skarpa och analytiska blick granskar Hanne Kjöller några uppmärksammade fall i media där hon menar att läsare, åhörare och tittare vilseletts av journalister som bara berättar halva sanningen.

»En halv sanning är också en lögn. Orden nådde mina öron första gången i en teveintervju för många år sedan. Formuleringen var Henning Mankells. Meningen har sedan dess legat och skvalpat i mitt huvud.

Som mediekonsument har jag gång på gång blivit påmind om hur sant påståendet är. Hur journalister genom att utelämna vissa avgörande uppgifter kan skapa en helt felaktig, och då menar jag verkligen helt felaktig, bild av verkligheten. Vissa reportrar har mer och mer gått in i rollen som aktivister snarare än journalister. I stället för att söka sanningen,också när den är obekväm för den enskilde, har reportrar iklätt sig Robin Hood-kostymen och blivit ett slags överklagandeinstans som driver enskilda fall. Arbetsverktyget är ofta en dramaturgisk modell med offer, hjälte och skurk. Haken med denna Hollywoodtypiska berättarteknik är att den vanligen fördummar mer än den förklarar.

Just för att jag tror på att journalister har en viktig roll i det demokratiska samtalet blir jag smått galen över utvecklingen. Just för att jag menar att ett upplyst folk är en förutsättning för en fungerande debatt. Just därför har jag svårt att uthärda alla dessa halvsanningar och hellögner. Och just därför skriver jag den här boken.«

Hanne Kjöller
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av En halv sanning är också en lögn. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Klart tänkvärd
  mariamne (Åkarp), 17 april 2014

  Man läser och lyssnar till nyheterna på ett annat sätt efter att ha läst boken. Visst borde man alltid ställa följdfrågor när någon påstår saker.

 2. När ingen längre tror på medierna?
  Bengt M., 27 januari 2014

  Att det sliras med sanningen får man bara bekräftat då jag själv vet och det är ju inte så ofta. Risken är att jag inte litar på något i massmedia som utger sig för att vara fördjupande och neutrala.

 3. Äntligen en modig insider som tar upp det som alla...
  Bengt Hansson, 12 december 2013

  Äntligen en modig insider som tar upp det som alla misstänker men som ingen riktigt kan kolla på egen hand. Man känner igen mycket. Journalisternas otaliga (falska) snyftreportage är inte bara ohederliga, utan gör också att vi blir helt avtrubbade när det verkligen gäller något angeläget.

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Hanne Kjöller